Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Asgari ücrete devletten katkı gelecek

Asgari ücrete devletten katkı gelecek

Ekonomi kurmaylarının çalışmasına göre, asgari ücretin işverene getireceği maliyetin yarısının 1 yıl devlet tarafından karşılanması öngörülüyor.

Ekonomi kurmaylarının çalışmasına göre, asgari ücretin işverene getireceği maliyetin yarısının 1 yıl devlet tarafından karşılanması öngörülüyor.
Asgari ücretin 1.300 liraya çıkarılması ile oluşacak yükün işveren ve devlet arasında paylaştırılmasına ilişkin formül netleşmeye başladı. Başbakan Ahmte Davutoğlu´nun talimatıyla yapılan çalışmalara göre, asgari ücretin işverene getireceği maliyetin yarısı bir yıl süreyle devlet tarafından karşılanacak. Yapılan hesaplamalara göre, asgari ücretin 1.300 liraya çıkması durumunda işverene 450 lira (300 lirası çalışana ödenecek tutar, 150 lirası da SGK primi ve vergi) ek maliyet getiriyor. Hesaplamalara göre zaten bu vaat olmasaydı bile asgari ücret 2016 yılı için en az % 15 artacaktı. Bu da vergi ve sigorta primi ile işverene 225 lira ek yük anlamına geliyor. Ekonomi kurmayları asgari ücrette vergi indirimi yerine, bir yıl süre ile işverenin desteklenmesinin daha doğru bir yaklaşım olduğunu dile getiriyor.
AK Parti yöneticileri, ?Özellikle üretim sektörünün desteklenmesi gerekir. Çünkü döviz kuru düştüğü için, üretim sektörüne olumsuz yansıması daha fazla olacak. Bu sektörün maliyetin tamamını karşılaması mümkün değil" değerlendirmesini yaptı.
Yapılan hesaplamalarda, işverene asgari ücret desteği verilmesinin devlete 3 milyar lira ek yük getireceği belirtiliyor.
Ek çalışma yapılabilir
Asgari ücretin 1.300 liraya çıkarılacağını belirten Başbakan Ahmet Davutoğlu da gerekirse ek çalışmanın yapılacağını ifade etti. Davutoğlu "Tüm vaatler gibi asgari ücretin 1.300 liraya çıkarılması için gerekli teşebbüsler yapılacak. Ek çalışma gerekirse bunu yaparız, Türkiye´nin rekabet gücünü zayıflatmayacak tedbirleri değerlendiririz." dedi.
Öte yandan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücretin 1300 lira olmasıyla eski çalışanla yeni işe giren bir kişinin aynı maaşı alacağına dikkat çekerek, "Bunların durumu ne olacak? Bunların kademesinin artırılması gerekiyor. Diğeri de çok tehlikeli ve az tehlikeli işler var. Bunların ücretinin 1.300 liranın üzerinde olması gerekiyor. Bir tekstil ya da gıda sektöründe çalışanla, madende çalışanın durumu bir olmamalı, diye düşünüyorum." diye konuştu.
Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli