Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Asgari ücretteki artış annelerin payını arttırdı

Asgari ücretteki artış annelerin payını arttırdı

2019 yılında asgari ücretteki artışla birlikte yeni annelerin devletten alacağı paralar da arttı.

2019 yılında asgari ücretteki artışla birlikte yeni annelerin devletten alacağı paralar da arttı.
Devletin annelere sağladığı destekler her geçen yıl artarken, bu artışta asgari ücret ve memur maaşları da etkili.
Asgari ücretteki % 26´lık artış bu yıl doğum yapacak annelerin devletten daha fazla para almasını sağlayacak.
Annelere yapılan başlıca ödemeleri ?çocuk parası´, ?doğum yardımı´, ?süt ve emzirme parası´, ?yarım gün çalışma desteği´ ve ?kreş yardımı´ olarak öne çıkıyor.
Çocuk sayısına göre 15 Mayıs 2015´ten sonra doğum yapan tüm annelere çocuk parası veriliyor. Buna göre; ilk çocuk için 300, ikinci çocuk için 400 ve üçüncü çocuk için 600 lira ödeniyor.
Yeni doğan çocuk yardımı için başvuru Aile Bakanlığı il müdürlüklerine, ilçede ise kaymakamlıklara yapılıyor. TC kimlik numarasıyla ?aile.gov.tr´den de başvuru imkanı var.
Doğum yapan kadınlara 2018´de 149 lira ?emzirme ödeneği (süt parası)´ ödendi. ocak itibarıyla bu tutar 178 liraya çıktı. bu para çalışan, çalışmayan her anne için veriliyor. Anne sigortalı değilse para, sigortalı eşe yani babaya da veriliyor. Süt parası için SGK il müdürlüğüne, sosyal güvenlik merkezine başvurmak gerekiyor. Başvuru için 5 yıl süre var. Bağ-Kur´lu anneler de süt parası alabiliyor. Sigortalı çalışanların geçen bir sene içinde 120 gün prim ödemiş olması gerekiyor. Buna ek olarak Bağ-Kur´luların ise geçmişe dönük prim borcu bulunmaması gerekiyor. Emzirme ödeneği bir kereliğine verilen bir ödenek.
Anneye yapılan en yüksek tutarlı ödeme ise doğum (rapor) parası. Bu para, maaşa göre değişiyor ve 112 gün üzerinden hesaplanıyor. 2018´de en düşük 5 bin 50 lira olan bu ödeme 1 Ocak itibarıyla 6 bin 367 liraya çıktı. Brüt maaşı 4 bin lira olan bir çalışan 1 Ocak´tan sonra doğum parası olarak 9 bin 956 lira alacak. Para annenin adına açılan Ziraat Bankası hesabına yatıyor.
Paranın yatıp yatmadığını doğum izniniz biter bitmez ?turkiye.gov.tr´den kontrol edin. En yüksek doğum parası ödemesi ise 38 bin liradan 47 bin 749 liraya çıktı. Bunun için tavan brüt ücretin 19 bin 185 lira olması gerekiyor.
Çocuğu okula başlayana kadar çalışan anneler, yarım gün çalışma hakkından yararlanabiliyor. İşçi statüsünde çalışan kadın anneler doğum izninden sonra çocukları okul çağına gelene kadar yarı zamanlı çalışabiliyor. Anneler; yasal doğum izinleri bittikten sonra ilk çocuk için 2 ay (60 gün), ikinci çocuk için 4 ay (120 gün), 3 veya daha fazla çocuk için 6 ay (180 gün) yarım gün çalışabiliyor ve tam maaş alıyor. Böylece çalışan anneler yarı zamanlı çalışsa da tam maaş alıyor ve maaştan hiçbir kesinti yapılmıyor.
Çalışan annelere devlet kreş yardımı da yapıyor. Destek için temel kriter ise annenin maaş durumu. Asgari ücretle çalışan anneler destekten faydalanıyor. Geçen yıl yapılan düzenleme ile kadın çalışanlara yapılacak kreş yardımı, gelir vergisinden de istisna tutuldu ve bu rakam asgari ücretin % 15´inden asgari ücretin % 50´sine çıkartıldı.
Bu ödemelere geçen yıl bir yenisi daha eklenmişti. buna göre; ?Çoklu doğum yardım Programı´ ile ikiz, üçüz gibi çoklu doğumla karşılaşan ihtiyaç sahibi ailelere yönelik 0-2 yaş aralığında çocuk başına 2 yıl boyunca aylık 150 lira ödeme yapılıyor. Yani ikiz doğumda anneye toplam 3 bin 600 lira ödeme yapılacak.
Haber Merkezi



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı