Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

Asgari ücret yaşam maliyetine yetmiyor

Asgari ücret yaşam maliyetine yetmiyor

Asgari ücret bekar bir işçinin yaşam maliyetinin 61'ini karşılıyor.

Asgari ücret bekar bir işçinin yaşam maliyetinin % 61'ini karşılıyor.
Türk İş Balıkesir İl Temsilcisi Ahmet Demirer, Mayıs ayı açlık sınırı ve yoksulluk sınırı ile ilgili yaptığı açıklamada, yoksulların için için yandığını, mutfak enflasyonun zirvede olduğunu, dört kişilik ailenin açlık sınırının 1.158, yoksulluk sınırının 3.771 lira olduğunu belirtti.
Türkiye'de yoksulluk sorununun, başta çalışanlar olmak üzere toplumun önemli kesimini doğrudan etkilediğini belirten Demirer, işsiz ve gelirsiz olan kesimlerin yaşama şartları çeşitli sosyal yardım uygulamalarıyla kontrol altına alınmaya çalışıldığını, çalışanların yoksulluğu büyük ölçüde güvencesiz istihdam ve düşük gelir nedeniyle devam ettiğini kaydetti.
Ülkemizdeki hayat şartları karşısında yapılması gereken harcama ile ele geçen gelir arasındaki fark çalışan yoksulluğunun boyutunu ortaya koyduğunu söyleyen Demirer, asgari ücretli olarak çalışan bir işçinin eline ayda 846 lira geçerken, tek kişilik hane için yapılması gereken harcama tutarının 1.378,81 lira olarak hesaplandığını vurguladı.
Asgari ücretin bekar bir işçinin yaşama maliyetinin sadece % 61,36'sını karşılayabildiğini kaydeden Demirer Asgari ücretli bir çalışanın insanca yaşaması için gereken aylık ücret 532,81 lira eksiktir. Çoğu zaman tek işçinin geçim ücreti ile aile geçinmek durumunda kalmakta ve borçlanarak yaşamını sürdürmektedir. 2014 Mayıs ayı sonuçlarına göre 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı 1.157,55 lira, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı yoksulluk sınırı ise 3.770,52 liradır” dedi.
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: 0
  • Salı 28.5 ° / 14.1 ° false
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli