Bugün, 9 Mayıs 2024 Perşembe

Aşırı yağışlar zeytin üreticisini vurdu

Aşırı yağışlar zeytin üreticisini vurdu

Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa” Yüzde 60 ila 80 düzeyinde rekolte düşüşü bekliyoruz”

Marmarabirlik, üreticinin mağduriyetini gidermek için çalışma başlattı.
Mevsim normallerinin üzerinde seyreden yağışlı hava zeytin üreticisini vurdu. Özellikle Marmara Bölgesi'nde son haftalarda etkili olan yağmur ve kısmen dolu yağışları çiçeklenme döneminde bulunan zeytin tanelerinin dökülmesine neden oldu.
Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, yaşanan bu gelişmeler sonrası yaptığı açıklamada, bölgede % 60 ile 80 dolayında rekolte kaybı yaşanacağını belirterek, üreticinin mağduriyetinin giderilmesi için gerekli çalışmaların hızla başlatıldığını söyledi.
Asa: Rekoltede ciddi düşüş bekleniyor”
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, kış aylarının kurak geçmesi ve bahar aylarının da mevsim normallerinin üzerinde yağışlı hava ile şiddetli fırtınalarla seyretmesi sonucu başta zeytin üreticisi olmak üzere tarım sektörünün olumsuz etkilendiğini belirtti.         
Başkan Asa, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: Özellikle son  haftaların şiddetli yağış ve kısmen dolu ile geçmesi Gemlik, Mudanya, Orhangazi, İznik, Edincik, Erdek, Marmara Adaları ve Tekirdağ Mürefte'deki zeytin üreticimizi mağdur etti. Çünkü aşırı yağış bu bölgelerde tam da çiçeklenme dönemindeki zeytin ağaçlarını vurdu. Ziraat mühendislerimizin yaptığı incelemeler sonunda en çok Bursa bölgesinde zeytin tanelerinde yoğun dökülmelerin görüldüğü ve nemli hava nedeniyle büyük oranda hasar meydana geldiği tespit edildi. Geçmiş yıla oranla bölgemizde zeytinde % 60 ile 80 düzeyinde rekolte düşüşü bekliyoruz.”
Asa: 4 yıl önce de böyle bir afet yaşanmıştı”
Olumsuz hava şartlarından etkilenen zeytin üreticisinin mağduriyetinin giderilmesi için acil ve gerekli önlemlerin alınmaya başlandığını belirten Asa, gerekli yerlerle irtibata geçildiğini söyledi.
Başkan Asa 2010 yılında da zeytin ağaçlarının çiçeklenme döneminde böyle bir afetle karşılaşmıştık. O dönem bölge devlet destekleme kapsamına alınmıştı. Şimdi de üreticimizi bu mağduriyetten en az hasarlı şekilde çıkarmak amacıyla Birlik olarak gerekli girişimlerimizi hızlı ve yoğun şekilde sürdürüyoruz” diye konuştu.



Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.4 ° / 12.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 17.1 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 12.3 ° / 7.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı