Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Asırlık hastane binası çürümeye terk edildi

Asırlık hastane binası çürümeye terk edildi

Bandırma İlçesi’nde yaklaşık 100 sene önce kurulan Pertevniyal Hastanesi çürümeye terk edildi. Yıllardır restore edilmeyi bekleyen hastane binası madde bağımlısı şahıslar yüzünden çevresine tehlike saçmaya başladı.

Bandırma İlçesi’nde yaklaşık 100 sene önce kurulan Pertevniyal Hastanesi çürümeye terk edildi. Yıllardır restore edilmeyi bekleyen hastane binası madde bağımlısı şahıslar yüzünden çevresine tehlike saçmaya başladı.
1925 yılında dönemin Belediye Başkanı Kaşif Acar’ın girişimleri, Pertevniyal Vakfı yardımıyla yapılan, 1932 yılında tamamlanarak hizmete açılan hastane çürümeye terk edildi.
1956 yılına kadar belediye bünyesinde hizmet veren hastane, bu tarihte Sağlık Bakanlığı’na devredildi. Son adıyla ‘Dr. Mustafa Güven Karahan Devlet Hastanesi’ adıyla hizmet veren hastane, yeni yerine taşındıktan sonra 13 yıl içinde bakımsızlıktan harabeye döndü ve uyuşturucu kullananların yuvası oldu. Hastanenin sağlam olarak sadece İznik çinileri ve “Pertevniyal Bandırma Hastanesi” yazısı kaldı. 
2019 yılında Bandırma 17 Eylül Üniversitesi’ne devri sağlanan Pertevniyal Hastanesi’nin restorasyon çalışmasının yapılmasına bir türlü başlanamadı ve tarihi bina çürümeye terk edildi. 2020 yılında BANÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir tarafından binanın bir bölümünün üniversite tarafından kullanılacağı, kalan bölümünün ise kent müzesine dönüştürüleceği belirtildi.
30 Mart 2021 tarihinde Bandırma Pertevniyal Hastanesi başta olmak üzere çeşitli isimler altında kente hizmet eden tarihi bina ve çevresinin restore edilmesi için protokol imzalandı. 
Bandırma 17 Eylül Üniversitesi’ne ait olan Pertevniyal Hastanesi’nin restorasyon çalışmasının yapılması için Bandırma Kaymakamlığı, Bandırma Belediyesi ve 17 Eylül Üniversitesi arasında protokol imzalandı. İmza törenine dönemin Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar, Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun ve Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir katıldı. 
Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) Bandırma Şubesi Başkanı Gültekin Mutlu, söz konusu hastane binasının kaderine terk edilişine tepki gösteren vatandaşların sesi olarak yaptığı açıklamada, kente karşı sorumlulukları bulunan Bandırma Belediyesi, BANSİAD, Bandırma Ticaret Odası, Bandırma Ticaret Borsası ve MÜSİAD vb. kurumların temsilcilerini göreve davet etti. Haber Merkezi
 



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı