Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Ata´nın Balıkesir´e gelişi kutlandı

Ata´nın Balıkesir´e gelişi kutlandı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün Balıkesir´e gelişinin 94. yıldönümü törenlerle kutlandı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün Balıkesir´e gelişinin 94. yıldönümü törenlerle kutlandı.
Tarihi Gar önünde başlayan kutlamalarda temsili olarak Atatürk´ün trenle Balıkesir´e gelişi canlandırıldı. Trenden inen bir gazi, tepsi üzerindeki Türk bayrağını üç kez öpüp alnına koyduktan sonra Vali Ersin Yazıcı´ya teslim etti. Vali Yazıcı´da bayrağı üç kez öperek alnına koyarak teslim aldı. Daha sonra saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, törende yaptığı konuşmada, Mustafa Kemal Atatürk´ün, Kuva-yi Milliye ateşinin yakıldığı ve ilk silahlı direnişin başladığı Balıkesir´i özelikle ziyaret etmek istediğini söyledi.
Uğur, konuşmasına şöyle devam etti: ?Bugün, Balıkesirliler olarak tarihi bir günü kutlamak için bir araya gelmiş bulunmaktayız. 6 Şubat 1923 Salı günü Balıkesir için önemli bir tarih. Bundan 94 yıl önce bugün, büyük coşku ve heyecanla Aziz Balıkesirliler burada bir araya geldiler. Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ü Balıkesir´de görmenin, bu tarihi ana şahitlik etmenin mutluluğunu yaşadılar. Öyle ki? Şehrin her yeri Sındırgı´nın Yağcıbedir halıları ile kaplanmış, Milli Kuvvetler ve Anafartalar caddelerine kurulan zafer takları ile 50 bin Balıkesirli, Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ü şan ve şöhretine uygun bir şekilde karşılayarak bağrına basmıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 7 Şubat 1923 Çarşamba günü Zağnospaşa Camii?nde öğle namazına müteakip, şehitlerin ruhuna okunan Mevlid-i şerifin ardından halka hitap etmiştir. Balıkesir hutbesinde ?Ben yalnız kendi düşüncelerimi söylemek istemiyorum. Hepinizin düşüncelerini anlamak istiyorum.? diyerek Balıkesirlilerin sorularını cevaplandırarak istişare de bulunmuştur. Biliyoruz ki bugün, özgür ve bağımsız yaşıyorsak; bunu o zorlu günlere borçluyuz. Atatürk´ün Balıkesir´de ifade ettiği gibi ?Bugünkü zaferi milletin kesin kararı ve imanı doğurmuştur.´ Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının o günün zor koşullarında verdiği askeri, sosyal ve iktisadi mücadeleyi bugün; sabırla ve geçmişini unutmadan, milletimiz azim ve kararlılıkla devam ettirmektedir. Atatürk´ün Balıkesir´e gelişinin 94. yıl dönümünü bir kez daha kutluyorum. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere milli mücadele kahramanlarımızı, tüm şehit ve gazilerimizi saygıyla, minnetle anıyor, Balıkesirli hemşerilerimizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.?
Gar önündeki tören, Altıeylül Pamukçu Bengi Halkoyunları ekibinin gösterisiyle sona erdi. Törenin ardından Gar önünden başlayan "Ata´ya Saygı Yürüyüşü", Vasıf Çınar Caddesi´ni takiben Atatürk Anıtı önünde tamamlandı. Anıta, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur tarafından çelenk bırakıldı. Saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Törene, Vali Ersin Yazıcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Garnizon ve 9. Ana Jet Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Kemal Turan, Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ile sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin temsilcileri katıldı.
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: Balıkesir gelişi kutlandı
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli