Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Atatürk, Erdek´te

Atatürk, Erdek´te

Hoş geldin Atam!

Türkiye Cumhuriyeti´nin kurucusu Atatürk´ün, Erdek´e gelişlerinin 81. yıldönümünü kutluyoruz.

Atamız, 24 Haziran 1938 günü, çok sevdiği ?Savarona? yatı, saat 18.00 sıralarında Erdek´e gelerek, ?Çuğra? bölgesi kıyılarına demirlemişti. Atatürk, dönemin ünlü ?Yavuz? zırhlısının da bulunduğu donanmamız tarafından karşılanarak selamlanmıştı. Ancak büyük önder Atatürk, hastalığı nedeniyle yatından çıkamayarak, güverteden vatandaşları selamlamıştı. Atamız, yatında donanma komutanı Amiral Şükrü Okan´ı da kabul ederek bilgi almıştı.

Savarona, aynı günün akşamı saat 22.00 sularında İstanbul´a gitmek üzere hareket etmiş, geçişi, ?Ocaklar? bölgesinde yaşayanlar tarafından izlenmişti.

Bu ziyaretinden yaklaşık 6 ay sonra vefat etmesi nedeniyle Atatürk, yurt içi son ziyaretini Erdek´e yapmıştı.

ERDEKLİLER ANLATIYOR

Atatürk´ün Erdek ziyaretini o günü yaşayan Erdekliler de unutamıyor. Bu anıları aşağıda sunuyoruz.

HASAN MAVİŞ

?Atatürk´ü getiren Savarona, Çuğra bölgesinde, Yat Otel´in karşısına demirledi. 1938 yılında, bölgede iskele olmadığından Savarona, sahile uzak kaldı. Yat, akşamüstüne doğru gelmişti. Yüzlerce Erdekli, bölgeye akın ederek Atatürk´ü görmek istediklerini belirtip Atamızın karaya çıkmasını istediler. Karanlık da basmıştı. Çuğra bölgesinde elektrik bulunmadığından vatandaşlar, meşaleler yakarak orada aydınlatmayı sağladılar. Ancak Atatürk, ilerleyen hastalığı nedeniyle yattan çıkmadı. Atatürk´ün gelişini hiçbir zaman unutamadım.?

İLHAN HAMDİ ÖZSOY

?Atamızın, Savarona yatıyla Erdek´e gelişini dün gibi hatırlıyorum. Atatürk´ün geleceği günler öncesinden halk arasında konuşulmaya başlanmıştı. Atamızın çok sevdiği Savarona, akşamüstüne yakın saatlerde, Çuğra bölgesine gelerek demirledi. Yanında da ünlü Yavuz zırhlısı vardı. Yüzlerce Erdekli, ellerinde bayraklarla bölgeye akın etmişti. Bölgede elektrik olmaması ve havanın kararması nedeniyle Erdekliler, ellerinde meşaleler taşıyorlardı. Atatürk, hastalığı nedeniyle yattan inmedi ama güverteye çıkarak Erdeklileri selamladı. O günkü coşkuyu unutamam.?

ELMAS EKER

?O yıl öğrenciydik. Öğretmenlerimiz, bizi Atatürk´ü karşılamaya götürdüler. Ellerimizde bayrakları sallıyorduk. Atatürk, Savarona´nın güvertesine çıkarak selam verdi. Bizim için unutulmaz bir anıydı.?

CUMHURİYET GAZETESİ´NDEKİ HABER

Bu ziyaret, 25 Haziran 1938 tarihli Cumhuriyet Gazetesi´ne, ?Atatürk, dün yatla Erdek´e şeref verdiler? başlığı altındaki haberde şöyle yer aldı:

?Reisicumhur Atatürk, Savarona yatları ile Marmara´da bir gezinti yapmak üzere İstanbul´dan hareket etmişler ve saat 18.00´de Erdek´e vasıl olarak orada bulunan donanmamız tarafından selamlanmışlardır. Atatürk, yatlarında donanma kumandanı Şükrü Okan´ı kabul buyurmuşlardır.

Savarona yatı, Erdek´te bir süre kaldıktan sonra saat 22.00´de hareket etmiştir.(Anadolu Ajansı)?

HABER: ÖNDER BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: Atatürk Erdek
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli