Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Atatürk, 80 yıl önce Burhaniye'ye geldi

Atatürk, 80 yıl önce Burhaniye

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Burhaniye'ye gelişinin 80. yıldönümü törenle kutlandı.

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Burhaniye'ye gelişinin 80. yıldönümü törenle kutlandı.
Burhaniye İlçe Halk Kütüphanesi önünde toplanan Burhaniyeliler, dev Türk bayrağı ve Atatürk'ü temsilen Burhaniye Belediyesi'ne ait bir kamyonetin üzerine konulan Atatürk büstü eşliğinde davul ve zurnalarla kalabalık bir kortej ile yürüyerek Cumhuriyet Meydanına gelindi.
Burhaniye Kaymakamı Osman Yenidoğan'ın, Atatürk Anıtına çelenk sunmasından sonra yapılan saygı duruşunun ardından, İstiklal Marşının okunmasıyla devam eden törenlerde günün anlam ve önemini Celal Toraman Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Nursal Uğurtaş yaptı.
Uğurtaş, konuşmasında Ülkemizin kurtuluş planının düşünce safhasını Samsun'da başlatırken, silahlı mücadele safhası da Burhaniye`nin de içinde yer aldığı Kuva-yi Milliye hareketi tarafından başlatılmıştır. Milli mücadele döneminde milletiyle iç içe ve dayanışma içinde olan Ulu Önderimiz Milli Mücadelemiz başarıya ulaştıktan sonra, Türk milletine en çok yakışan yönetim şekli olarak Cumhuriyeti ilan etmiştir” diye konuştu.
Cumhuriyetin korunması ve yükseltilmesini Türk gençliğine emanet etmiştir” şeklinde konuşmasına devam eden Tarih Öğretmeni Nursal Uğurtaş, Atatürk 7 Nisan 1934 tarihinde Ankara'dan hareket ederek Ege gezisine çıkmıştı. Bu gezişimin bir amacı askeri nitelikte olup Mussolini İtalya'sının saldırgan tavrından dolayı II. Dünya Savaşı rüzgârlarına karşı ordumuzda denetimler yapmak ve Türk Ulusunun ülkesini koruma konusunda ne kadar kararlı, birlik ve beraberlik içinde tek yumruk olduğunu görmeyen gözlere bir kez daha göstermekti. Gezinin diğer bir amacı ise Türk halkına giderek, yapılan inkılâpların kabulünü izlemek, halkın duygu ve düşüncelerini öğrenmekti. İşte bu düşüncelerle başlayan Ege gezisinin İzmir bölümünü tamamlayan Atatürk ve beraberindeki komutanlarımız, 13 Nisan 1934 tarihi Perşembe günü Ayvalık'a gelmişlerdi. Aynı gün saat 19.30′da Burhaniye - Edremit yönüne hareket etmişlerdi” dedi.
Ayvalık istikametinden gelen arabanın ışıkları uzaktan görünmüştü. Odun alevlerinin aydınlattığı kasabaya giren Atatürk'ü, Burhaniyeliler sevgi çığlıkları içinde el sallayarak karşılamışlardı. Hükümet konağına giren Ulu önderimizi biraz daha görebilmek için, konağın önüne yığılmışlar, tempolu bir biçimde tezahürat yapmışlardı. Hükümet konağında biraz dinlenen Atatürk'e, içine sevgilerini kattıkları ikramlarını sunmuşlardı” hatırlatmasında bulunan Tarih Öğretmeni Uğurtaş M. Kemal Atatürk kısa süren bu ziyaret ve konaklamasında görmüştür ki, Kuvay-ı Milliye ruhu içinde tek yürek olan Burhaniyeliler, O'nun gösterdiği ilke ve inkılâplar yolunda ilerleme azim ve kararlılığında olup, Atalarına sonsuz saygı ve bağlılık içindedirler. Böyle bir ecdadın nesli olarak, bu onur ve gurur günümüzün 80. yıldönümünde Ata'mızın manevi huzurunda aynı ruh hali ve heyecanı içinde bulunuyoruz. Kurduğun Cumhuriyet ve demokrasinin sönmez ışığında, ulusal bağımsızlık ve ülke bütünlüğü düşüncelerine sahip çıkarak, birlik ve beraberlik içerisinde, manevi değerlerimizi yaşatarak, ülkemizin gelişmiş ülkeler arasında yer almasını sağlamak için son nefesimize kadar çalışacağımıza söz veriyoruz. Bu kararlılığımızı tüm dünyaya haykırıyoruz” diyerek sözlerine son verdi.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Burhaniye'ye gelişinin 80. yıldönümü düzenlenen törenlerinde okunan şiirlerin ardından Burhaniye Belediyesi Gençlik Merkezi Halk Oyunları ekibi folklor gösterilerinde bulundu.
Törenlere, Burhaniye Kaymakamı Osman Yenidoğan, Belediye Başkanı Necdet Uysal, askeri  ve mülki erkânın yanı sıra öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.



Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli