Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Atatürk´ün Balıkesir´e gelişinin 95 yıldönümü törenle kutlandı

Atatürk´ün Balıkesir´e gelişinin 95 yıldönümü törenle kutlandı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün Balıkesir´e gelişinin 95. yıldönümü, büyük bir gururla kutlandı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün Balıkesir´e gelişinin 95. yıldönümü, büyük bir gururla kutlandı.
Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, tren garında Atatürk´ün Balıkesir´e gelişini temsilen gazileri taşıyan treni karşılayarak, gazilerden Türk Bayrağı´nı öperek teslim aldı.
Atatürk´ün Balıkesir´e gelişinin 95. yıldönümü için ilk tören Balıkesir tren garında gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen törene Vali Ersin Yazıcı, Garnizon ve 9. Ana Jet Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Kemal Turan, Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Sadık Bölek, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Özdemir, Baro Başkanı Av. Erol Kayabay, protokol üyeleri, vatandaşlar ile öğrenciler katıldı.
Buradaki törende temsili treni karşılayan Vali Yazıcı, trenden inen Türkiye Muharip Gaziler Derneği Balıkesir Şube Başkanı Ali Hulusi Karakuz´un öperek uzattığı Türk Bayrağı´nı öperek teslim aldı. Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zekai Kafaoğlu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün Balıkesir´e teşriflerinin ve Zağnos Paşa Camii´nde yaptığı o tarihi seslenişinin 95. yıldönümü münasebetiyle bir arada olduklarını belirterek, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün Balıkesir ziyaretini ölümsüz kılan Balıkesir´deki ikinci günü yani 7 Şubat 1923 günü Paşa Camii´nde okutulan mevlidin ardından halka hitaben yaptığı o konuşma; ´Ey millet, Allah birdir. Şanı büyüktür. Allah´ın selameti atıfeti ve hayrı üzerinize olsun. Bu dakikada milletimizin hal ve istikbaline ait hususatı görüşmek üzere bu mukaddes yerde Allah´ın huzurunda bulunuyoruz. Ben yalnız kendi düşüncemi söylemek istemiyorum. Hepinizin düşündüklerinizi anlamak istiyorum. Benden ne öğrenmek ne sormak istiyorsanız serbestçe sormanızı rica ediyorum´ diye başlarken; bakın dinimiz ile ilgili ne kadar anlamlı, ne kadar gerçekçi tespitler ile devam ediyordu: İnsanlara manevi mutluluk vermiş olan dinimiz son dindir. Mükemmel dindir. Çünkü dinimiz akla, mantığa ve gerçeklere tamamen uymakta veya uygun gelmektedir. Eğer akla, mantığa ve gerçeklere uymamış olsaydı, bunun da ilahi tabiat kanunları arasında birbirine zıtlık olması gerekirdi. Çünkü, bütün tabiat kanunlarını yapan Allah´tır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu konuşmasında İslamiyet´ten, dinden, hutbeden, hatiplikten söz ettiği gibi kuracağı rejimin; Cumhuriyet´in, Milli Egemenliğin esasları üzerinde de ileriye ışık tutan bir takım mesajlar içeriyordu. Atatürk´ün temellerini attığı, Milli Mücadele Türk tarihinin en önemli hadiselerinden biri olmuştur. Türk milletinin topyekûn seferber olduğu, mevcudiyetini, imanını, şeref ve istiklalini korumak için ayaklandığı bu mücadelede elbette ki gözü pek, cesur bir lidere ihtiyaç vardı. Bu lider tüm dehası ve kararlılığıyla ülkesi için canı pahasına cesurca savaşan kahramanlarımızla birlikte şanlı bir destan yazdı. Şehrimiz, Milli mücadelenin temellerinin atıldığı, bir milletin parçalanmaktan kurtularak adeta köklerinden ayağa kalkıp yeniden doğuşunun gerçekleştiği ve Kuva-yı Milliye´nin temellerinin atıldığı en önemli şehirlerden birisi olarak, milli mücadeledeki rolünü şüphesiz en iyi şekilde oynamıştır. Bizler bu şehirde yaşamaktan, böylesine Milli Mücadelenin can damarı haline gelmiş bu topraklarda olmaktan büyük gurur duyuyoruz.´´ dedi.
Tren garında düzenlenen programın ardından Vali Yazıcı ve törene katılanlar, bando eşliğinde Vasıf Çınar Caddesi´ni takiben Atatürk Anıtı´na yürüdüler. Atatürk Anıtı´na çelenklerin konulmasıyla devam eden kutlamalar, Balıkesir Valiliği Rıza Akdemir Sergi Salonundaki "Atatürk Balıkesir´de" adlı fotoğraf sergisinin açılışıyla tamamlandı.
Tören bitiminde basın mensuplarına günün anlamına ilişkin açıklama yapan Vali Yazıcı, Atatürk´ün, cumhuriyetin kuruluşundan sonra da gerçekleştirdiği bu ziyaretlerde önem verdiği şehirlerden birinin de defalarca ziyaret ettiği Balıkesir olduğunun altını çizdi. Haber Merkezi



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli