Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Atatürk´ün Selanik´teki evinin aynısı Balıkesir´de inşa edilecek

Atatürk´ün Selanik´teki evinin aynısı Balıkesir´de inşa edilecek

Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan, hayata geçirmek istediği hayalleri arasında yer alan Atatürk Evi için ilk adım atıldı.

Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan, hayata geçirmek istediği hayalleri arasında yer alan Atatürk Evi için ilk adım atıldı. Kuva-yi Milliye Mahallesi´nde 8 dönüm alanda gerçekleştirilecek olan Atatürk Evi (Karesi Vilayet Müzesi) için temel atıldı.
Karesi Belediyesi, eski Balıkesir Lisesi Binasının da tahsisini aldı ve restorasyon projesini hazırladı. Yakın zamanda bu binanın da Kuva-yi Milliye Müzesi olarak değerlendirilmesi kapsamında Valilik Makamı ile yapılan protokol gereğince öncelikle restorasyon ihalesine çıkılacak.
Karesi Vilayet Müzesi (Atatürk Evi) için Kuva-yi Milliye Mahallesi´nde düzenlenen temel atma töreninde konuşan Başkan Orkan, Atatürk Evi´nin göreve başladığı günden buyana hayalleri arasında olduğunu söyledi.
Atalarının Selanik doğumlu olduğunu belirten Başkan Orkan, ?Babamın babası Selanik´te doğmuş ve Balkan harbinde Keşan´a gelip, 1913´te Balıkesir´e yerleşiyorlar. O dönemin zorluklarını yaşamış bir dedem var. Ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk var. İkisini de bir şekilde Karesi´de yaşatmak istedim. Sizlerinde desteği ile Atatürk Evimizin temelini atıyoruz. Bunu da 4-5 ay içerisinde tamamlayacağız. Burası yapılıp kalmasın, buranın yaşatılması lazım. İçerisinin de yaşayan bir yer olmasını istiyorum.? dedi.
Balıkesir´in Kuva-yi Milliye Hareketi´nin başlangıç noktası olduğunu ve bunu övünerek söylediklerini anımsatan Başkan Orkan, ?Karesi Vilayetinin ilk meclis üyelerini de orada yaşatalım istiyoruz. O dönem TBMM´de 6 vekil varmış Karesi vilayetinden. Hatta bir tanesi de TBMM Başkanı olmuş, Balıkesir önemli ve değerli bir vilayet. Biz bunları bir şekilde yaşatıp ileride gençlerimize anlatmamız lazım. Bu konuda herkesin desteğini istiyoruz. Eski Balıkesir Lisesi ile ilgili de süreç devam ediyor. Eski Balıkesir Lisesi´ni de hakiki Kuva-yi Milliye Müzesi yapacağız? şeklinde konuştu.
Başkan Orkan´ın konuşması ardından okunan dualarla birlikte Atatürk Evi´nin temeli atıldı.
Haber Merkezi



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı