Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Avşa’da “Büyülübağ”ın büyüsü

Avşa’da “Büyülübağ”ın büyüsü

Avşa adasında üretilen Büyülübağ şarapları kalitesiyle dikkati çekiyor.

Avşa adasında üretilen Büyülübağ şarapları kalitesiyle dikkati çekiyor.
Erdek Ticaret Odası’nın geçtiğimiz ay Avşa’da düzenlediği “Ada Karası Üzümü ve şarabı çalıştayı”nda konuşan Büyülübağ Şarapçılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Alp Törüner, şunları anlattı:
“Adamızda üretilen Ada Karası Üzümü ve şarapçılığın tarihi 1800’lü yıllara dayanıyor. Rumlardan kalan bir miras. Tabii ki, bizim açımızdan da kültürel bir miras konumunda. Zaten Avşa Adası’nın genlerinde üzüm ve şarapçılık var. Adanın adeta ‘mikro klima’ gibi olan havası, bu üzümün yetişmesinde en olumlu etken. Üzümümüz, kumlu, killi ve granitli topraklarda yetişiyor. Bu topraklar, birçok mineral ve aromayı içeriğinde bulunduruyor. Bu topraklar, Türkiye’nin hiçbir yerinde yok. Bu özel üzümümüz, turizmimizin de bir parçası olabilir. Bu üzümün hasadını eylül ayının ortası ve sonuna doğru yapıyoruz. Bu üzümümüzü eski yıllarda TEKEL alıyor ve maya olarak kullanıyordu. Çünkü bu üzümün kabuk mayası çok güçlüdür. Yıllanma potansiyeli çok yüksektir. Ancak 2021 yılı verilerine göre adamızda bağcılıkla uğraşan aile sayısı sadece 13 olup, yıllık üzüm üretimi 80-100 ton dolayındadır.”
ALMANYA’DA ÖDÜL ALDI
Törüner, en büyük gururunun, ürettikleri “Büyülübağ” şarabının, 2019 yılında, Almanaya’da “Altın Madalya” alması olduğuna dikkati çekti. Alp Törüner, şarap üretiminde kaliteden hiç ödün vermediklerini belirtti.
Öte yandan, Avşa’da gerçekleşen “Ada Karası Üzümü ve şarabı çalıştayı”na katılan konuklar, etkinliğin ardından “Büyülübağ” şarap üretim tesislerini de gezdiler. Burada, Alp Törüner tarafından bilgi verildi.      Haber : Serpil Balıkçı



Anahtar Kelimeler: “Büyülübağ” büyüsü
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı