Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Aysan: Erdeke yazık ediyorlar

Aysan: Erdeke yazık ediyorlar

Belediye Meclisi'nden çıkan bu karar sonrası, Belediye'de çalışan 11 sözleşmeli personel ücretsiz çalışır hale geldi.

Belediye Meclisi'nden çıkan bu karar sonrası,  Belediye'de çalışan 11 sözleşmeli personel ücretsiz çalışır hale geldi.
Ocak 2011 ayı meclis toplantısının 2. bileşiminde Erdek Belediyesi`nde sözleşmeli olarak çalışan personele 2011 yılında ödenecek ücret miktarlarının tespiti yer alıyordu.
Belediye Başkanı Hüseyin Aysan ile AK Partili 6 meclis üyesinin, belediye de sözleşmeli olarak çalışan 11 personelin 2011 yılında alacağı ücretlere kabul yönünde oy kullanmasına rağmen, mecliste sayısal çoğunluğa sahip CHP`li üyelerin ret oylarıyla kabul edilmedi.
Meclisten çıkan bu karar sonrası, Erdek Belediyesi`nde çalışan 11 sözleşmeli personel ücretsiz çalışır hale geldi.
Hafta başında Erdek Belediye Meclisi`nin Ocak 2011 ayı 2. bileşim toplantısı vardı. Toplantıya Belediye Başkanı Hüseyin Aysan, AK Partili 6 meclis üyesinin tamamı ile CHP`nin 9 meclis üyesinden Sedat Ülgay dışında 8`i yer aldı.
Erdek Belediyesi İmar ve Fen İşleri bünyesinde sözleşmeli olarak çalışan 11 personele 2011 yılında ödenecek maaş miktarları üyelere tek tek okunmasından sonra, Belediye Başkanı Aysan, konu hakkında söz almak isteyen var mı? sorusu yöneltti.

Kılıç; `Ret` oyu vereceğim
CHP`li üye M. Ali Kılıç, "2009 seçimlerinde 15 meclis üyesinin 9`u CHP, 6`sı AK Partili üyeden oluştu. Belediyenin en üst yetki kurumu meclistir, meclisin onaylamadığı hiçbir şey uygulamaya giremez. Belediye de çalışacak sözleşmeli personel valilikçe belirlenmemiştir, belediye ye alınacak tüm sözleşmeli personel ismen ve unvan olarak meclise geti-rilsin. Bu maddeye ret oyu vereceğim. Personelin 9`unu biz, 6`sını siz tespit edin." dedi.
Acu; vicdanımızın sesini dinlemek zorundayız
AK Partili üye Selçuk Acu, "2006, 2007, 2008, 2009 ve 2010`da da personel maaşları bütçenin %30`nu hep aşmış. Sözleşmeli personelin çalıştığı belediyenin imar ve fen işlerinde bu sürüncemeden dolayı vatandaşların bu bölümde işleri yapılamaz hale getirildi. 5393 Sayılı Belediye Kanunu`nun 49. maddesi, bütçenin denk yapılamamasının tüm sorumluluğunu belediye başkanına yüklemiştir. Sözleşmeli 11 personelin, arkadaşımızın hem kendi geçimlerini, hem de belediyenin çalışmalarını sekteye uğratmamak için biz meclis üyelerinin vicdanımızın sesini dinlemek gibi bir sorumluluğumuz olduğunu sizlere hatırlatıyorum." dedi.
Erarslan; Geçen dönemde valilik izni aramamıştınız
AK Partili üye Melek Decan Eraslan, sözleşmeli personel ücretlerinin belirlenmesi önergesine hayır oyu verilmesinin büyük bir haksızlık olacağını söyledi. CHP`li Kılıç`ı kast eden Eraslan "Gerçekten bu tavrınıza inanamıyorum bahsettiğiniz gibi bu madde için valilik izni falan gerekmiyor , zaten geçmiş dönemlerde aynı pozisyonda olumlu yönde oy kullanmıştınız" dedi.
Aysan; Artık yeter!
Başkan Aysan, CHP`li Kılıç`a geçmiş dönemde daha fazla işçi alımı yapıldığını ve bu dönemde Kılıç`ın sürekli evet oyu verdiğini, şimdi neden hayır dediğini anlamakta zorluk çektiğini söyledi.
CHP`li meclis üyelerinin dile getirdiği gibi belediye bünyesinde çalışacak 11 personelin iş akitlerinin devam edebilmesi için Balıkesir Valiliğinin onayına ihtiyaç bulunmadığını hatırlatan Aysan, "Ben bu gidişata artık yeter diyorum! Bakınız Erdek`e gelecek turiste rezil oluyoruz, bu anlamsız kavga yüzünden ataması yapılamayan personel eksikliği nedeni ile Erdek`e hizmet veremiyoruz. Erdek hizmet, vatandaşlar sorunlarının çözümünü beklerken ben ve gurubum birlikte gece-gündüz çalışıyoruz ancak mecliste sekteye uğruyoruz. Arkadaşlar neler yapabileceğimizi hep beraber yapıcı bir şekilde burada konuşmalıyız" dedi.
"Belediyenin 3 ana görevi vardır diyerek konuşmasını sürdüren Aysan, "1- İtfaiye 2- zabıta 3- İmar ve Fen İşleri. İmar ve Fen İşlerinde, itfaiyede, zabıta da personel çalıştıramaz hale gelirsek ilçede inşaat yapan müteahhitlerinin, vatandaşların işlerini nasıl çözeceğiz? Erdek halkı Mart 2009`da zaten kararını vermiş. Belediye Başkanını ve 15 kişiden oluşan meclis üyelerini 9`a 6 olarak belirlemiş. Bu takıntıdan artık vazgeçin. Belediye personeli belediye başkanı tarafından atanır, belediye personeli belediye meclisi tarafından belirlenmez. Sözleşmeli personelin net ücretlerini belediye meclisi belirler. Bugün burada konuşulanları meydanlarda görüntülü olarak ileride halkıma yayınlanacak ve Brezilya dizilerini geçecek. Amerika`yı yeniden keşfetmeyelim. Erdek Belediyesi`nin lakayt bir şekilde yönetme ve yönetilmeye çalışılmasına hiç kimsenin hakkı yoktur. Kanun, `ey belediye başkanı personel giderlerin son 3 yılının % 30`nu aşıyorsa, personel alma tasarrufa git` diyor. Personel giderleri 2005`te bütçenin % 60, 2006`da % 47, 2007`de % 47, 2008`te Kastri Bölgesinden 18. madde uygulaması kapsamında belediye ye gelen paraları hariç tutun % 90`ları aşmış. O tarihlerde, belediyeye personel işe alındığında dönemin belediye başkanına neden bütçenin % 30`nu aşarız sorusunu sormadınız? Ben 2004`ten kalan borçları kapatıyorum, kendi dönemimden kalan borçları belki kapatamayacağım. CHP`li Kılıç, personel atamalarında kendilerinin yok sayıldığını söylüyor. Ben iki yıldır, atamaları hep birlikte yapalım diyorum, bu konuşmalarımın tüm kayıtları mevcuttur. Ancak ben, belediyenin geçmiş dönemden kalan tüm borçlarını, icralarını da CHP`li üyelere geliniz hep beraber belirleyelim istiyorum. Sizler, günlük rutin işlere dahi hayır diyorsunuz. Atamaları belediye başkanı yapar, işbirliği yapalım diyorsanız, bizler her türlü işbirliğine hazırız. Sözleşmeli personelin ücretlerine gelince, bu arkadaşlara ödenecek taban-tavan ücret rakamlarını Bakanlar Kurulu belirler. 11 personelimizin 6`sı 9 yıldan bu yana çalışmakta olup, meclis üyelerinin görevi ücretlerin tespitidir. Sizler, bu personelin tabandan ücret almasını istiyorsanız, bu arkadaşlar zaten tabana yakın rakamdan maaş alacaklardır. Belediye meclisini çalıştırmamaya devam ederseniz, idari yargıya başvuracağımızı sizlere söylüyorum." dedi.
Aysan; Ben Kanada`dan gelmedim!
Belediyenin işyeri açmak isteyen esnafa siyasi kaygılar gözeterek ruhsat vermediği şeklindeki iddialara da cevap veren Aysan "İşyeri ruhsatlarıyla ilgili evraklara imza atan sizin bugün maaşlarını görüştüğümüz ve hayır oyu kullanacağınız sözleşmeli personeldir. Hem belediye de sözleşmeli personel çalışmayacak diyeceksiniz, hem de benim ruhsatlarım neden verilmiyor? diyeceksiniz. Bu ne yaman çelişki...
Ben Kanada`dan gelmedim, sizin direktif aldığınız malum kişi de iyi bilir. Diyorsunuz ki, Erdek Belediyesi`nde sözleşmeli personel çalışmasın, sonra da ruhsat bekleyen işler imzalansın diyorsunuz" açıklamasında bulunan Aysan, "Sözleşmeli personelim 10 günden beri rızkımı nasıl kazanacağım? diye düşünürken, halen bizim önümüzde olan incelediğimiz bir işyeri ruhsatı konusunda, o işyerine ruhsat vermezsek, sözleşmeli personel ücretlerine evet demeyiz düşüncesinde olduğunuzu görüyorum. Burası tehdit makamı değildir, Erdek Belediye Başkanını ve meclisini kimse tehdit edemez" dedi.
CHP`li üye Nimet Kalafat, sözleşmeli personel çalıştırılmasının valilikçe onay belgesini görmek istediklerini belirtti.
Başkan Aysan, sözleşmeli personelin taban-tavan ücretleri yasa gereği belediye meclisi tarafından belirlenir hatırlatmasını yineleyip, meclis tutanaklarının ileriki aylarda bütün Erdek halkıyla görüntülü olarak paylaşacağını kaydetti.
Belediye Başkanı Aysan, belediye de sözleşmeli olarak çalışan personel ücretlerinin onaylanmasını oya sundu. Belediye Başkanı Aysan ve AK Partili 6 meclis üyesi EVET yönünde oy kullanırken, CHP`li 8 üye RET oyu verdi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli