Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Aytekin, Balıkesir´e Zeytin Enstitüsü kurulmasını istedi

Aytekin, Balıkesir´e Zeytin Enstitüsü kurulmasını istedi

CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, zeytin sektöründe yaşanan sorunların çözümü için önerge üstüne önerge veriyor.

CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, zeytin sektöründe yaşanan sorunların çözümü için önerge üstüne önerge veriyor.
Geçtiğimiz günlerde Zeytin Cüzzamı olarak bilinen yaprak yanıklığını Meclis´in gündemine taşıyan Aytekin, şimdi de Zeytin ve Zeytinyağı Araştırma ve Eğitim Enstitüsü kurulmasına ilişkin kanun teklifini Meclis´e sundu.
Zeytini, ulusal ve stratejik bir ürün olarak kaydeden Aytekin, ?Ülkemizdeki zeytin kalitesini daha da arttırmak ve dünya piyasalarıyla rekabet edebilmek için böyle bir enstitüye ihtiyaç vardır. Edremit, Balıkesir´de zeytincilik denilince akla gelen ilk yerdir. Bu bölgede zeytinin varlığı binlerce yıldır bilinmektedir. Bu gerçekliği hem güçlendirmek hem de korumak bizlerin tarih önündeki borcudur. Teklifimizin desteklenmesi ve Edremit Zeytin Araştırma ve Eğitim Enstitüsü´nün kurulması için bütün partilerin ortak tavır koymasını bir borç olarak görüyoruz.? ifadelerini kullandı. 

Korana virüs salgınının tarımda acilen önlem alınması gerektiğini tüm insanlığa hatırlattığını ifade eden Aytekin, ?Yaşanan salgın sonrası, tarımda büyük bir kıtlık yaşanma riski bulunuyor. Avrupa´da ortaya çıkan ve hızla yayılan, yaprak yanıklığı olarak da bilinen Zeytin Cüzzamı birçok ağaç varlığını tehdit ediyor. Ve ?ölmez ağacı? öldürüyor. Bununla küresel bir eylem planıyla mücadele edilebilir. Bu konuda ülkemize düşen hamleler de vardır. Onlardan bir tanesi de özellikle tarımı tehdit altında olan Edremit Körfezinde Zeytin ve Zeytinyağı Araştırma ve Eğitim Enstitüsü´nü kurmaktır. Bu Enstitü ile üreticilerimize bilimin son verileri ışığında üretim yaptırmak ve ürün kalitesini koruyup geliştirmeyi amaçlıyoruz. Balıkesir il genelinde 82 bin hektarlık alanda zeytin üretimi yapılmaktadır. Bu haliyle, Balıkesir ülke üretiminin büyük kısmını karşılarken Edremit ise Balıkesir´deki üretimin öncüsüdür. Verdiğimiz kanun teklifi ile Edremit´te bir Zeytin ve Zeytinyağı Araştırma ve Eğitim Enstitüsü´nün kurulmasını istiyoruz. Nasıl ki bir çok ilde fıstık, fındık, sert kabuklu meyveler gibi ürünlerin araştırma enstitüsü varsa Zeytincilik Araştırma Enstitüsü´nün kurulması gerekiyor. Şimdiye kadar sadece Hatay ve İzmir´de Zeytincilik Araştırma Enstitüsü kurulmuş. Ancak Edremit, bu konuda iki ilden de önce bu alanda faaliyetleri ile bilinen bir yer. Kanun teklifi kapsamını zeytinyağını da kapsayacak şekilde geniş tuttuk. Umuyorum ki Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde bu enstitü bir an evvel hayata geçer. Balıkesir´in tüm milletvekillerine parti ayırmaksızın bu teklife destek vermesini, ulusal bir strateji ürünü olan zeytini koruyup geliştirme görevini yerine getirmeye davet ediyorum.? diyerek sözlerine ekledi. Haber Merkezi



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false