Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Aytekin “Kur yükselişi hastanelerde ameliyat için sıra bekleyen vatandaşları da mağdur etti”

Aytekin “Kur yükselişi hastanelerde ameliyat için sıra bekleyen vatandaşları da mağdur etti”

Seçimden sonra yaşanan dolardaki yukarı yönlü hareketin kontrol altına alınamaması ithalatla ayakta duran Türkiye’yi ciddi şekilde mağdur ediyor.

Seçimden sonra yaşanan dolardaki yukarı yönlü hareketin kontrol altına alınamaması ithalatla ayakta duran Türkiye’yi ciddi şekilde mağdur ediyor. 
Mağduriyetin son örneğini ise CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin dile getirdi. 
Yaşanan kur şokunun hastanelerde ameliyat için sıra bekleyen hastaları da mağdur ettiğini ifade eden Aytekin “Acil olmayan ameliyatların yapılması neredeyse imkansız hale geldi. Sağlık Bakanlığı ile kurumların malzemelere ilişkin geri ödemelerdeki orantısızlık, Sağlık Uygulama Tebliği’ndeki yetersizlik vatandaşın canına kast edecek şekilde karşımıza çıkıyor. Kamu hastanelerinde yaşanan bu sorun, şimdi özel hastanelerde de kendini göstermeye başladı. Kur kontrol edilemiyor bunun bedelini ise vatandaş canıyla ödüyor.” dedi. 
Aytekin, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Seçim sürecinde yaşanan kur şokunu, arka kapıdan döviz satarak halı altına süpüren iktidar seçimden sonra acı gerçeği halka göstermeye başladı. Seçimlerin üzerinden 15 gün geçti, 15 günde dolar 20 lirayı da geçerek 24 TL sınırına geldi. 15 gündür kura yapılan dolaylı müdahaleler de artık fayda etmiyor. Bunun sonucunda ithalatla ayakta duran Türkiye’de iğneden ipliğe her şeyin fiyatı günlük değişiyor. Yaşanan krizin son noktası ise maalesef sağlık alanı oldu. Bugün bir kardiyolojik girişimde kullanılacak olan stent fiyatları gün içinde yerine göre 2 veya 3 kez değişiyor. Yerli stentlerde de durum farklı değil. Bir ameliyathanede kullanılacak dikiş ipi bile kur şokundan etkileniyor. Sağlık Bakanlığı’nın derhal SUT fiyatlarını güncellemesi şart. Krizin bir diğer boyutu ise ilaç sektöründe yaşanıyor. Hasta yazılan ilacı almaya gittiğinde ya ilaç bulunamıyor ya da muadili veriliyor. Bununla birlikte en acısı ise yurtdışından getirilmek zorunda olan kanser ilaçları. Yurtdışı ilaçları hastalara ulaşamıyor. Bazı kritik ilaçlar ise SUT sisteminde pasif ilaç konumuna düşürüldüğü için hastalar hayati önemdeki ilacı alamıyor. Kanser tedavisinde kullanılan ilaçlarda dolardaki 1 TL’lik artış ilacına göre binlerce liralık değişime sebep olabiliyor. Ve bakanlık, bu konuda adım atamıyor. Hastaların yaşadığı bu mağduriyeti vicdanı olan tüm yöneticilerin düşünmesi lazım.”  Haber Merkezi



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı