Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Ayvalık halkı, denizi ve yaşam alanlarını korumaya kararlı

Ayvalık halkı, denizi ve yaşam alanlarını korumaya kararlı

Ayvalık Belediye Meclisi ile Yaşam Savunucuları ve Vatandaşlardan Madene Karşı Güç Birliği.

Ayvalık Belediye Meclisi Ekim ayı olağan toplantısı, 3 Ekim Çarşamba günü Altınova´da yapıldı.
Toplantıya, Ayvalık´ın tek yürek olarak karşı durduğu ?Denizde maden arama çalışmaları´ konuna itirazlar damga vurdu.
Madeni ?Nedeni belli olmayan bir araştırma´ olarak niteleyen ve her platformda mücadeleye devam edeceklerini söyleyen Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, ?Bölgede geri dönüşü olmayan yıkımlar yaratacak bu projeyi istemiyoruz. Denizimizi, kumsalımızı, yaşam alanlarımızı hep birlikte korumaya kararlıyız.? dedi.
Toplantıda gündemin ilk maddesi, Ayvalık Kent Konseyinin Altınova sahilde maden aranması ile ilgili yaptığı itirazın görüşülmesi oldu.
Başkan Gençer, ?1 yıla yakındır Altınova´da ve tüm sahillerimizde bize çok acı veren bir girişim oldu. Tüm platformlarda mücadele etmemize rağmen ÇED sürecine kadar geldi. Nedeni belli olmayan bir araştırma olarak görüyorum. Türkiye´nin her tarafında demir madeni bol miktarda varken böyle bir sahilde, böyle bir yöntemle demir madeni aranmak istenmesinin nedenini anlamış değilim. Bu konuda birçok uzmanlarla görüştüm. Altınova sahili ile Sarımsaklı sahilinin yarısını etkileyen bu araştırma izninin arkasında ne olduğunu bilmiyorum. Bunu sadece demir madeni arayışı olarak görmüyorum. Bu kadar ısrarcı olunmasının sebebini anlayabilmiş değilim.? dedi.
Jeoloji yüksek mühendis Cengiz Karaköse´yi meclise konuyla ilgili bilgi vermek için davet eden Başkan Gençer, ?Milletvekillerimiz Fikret Şahin, Ensar Aytekin ve Ahmet Akın meclise taşıdı. Bu konunun meclis tarafından araştırılmasını bekliyoruz. Bu konu bizim için çok önemli. 2 metre kadar derinliğe inecekler. Deniz dibini eleyip, atıkları denize atacaklar. Burada hiçbir şey kalmaz. Ekolojiyi bozduğu zaman zincirleme halinde her şey etkilenir.? görüşünü savundu.
Araştırmanın 365 gün, insanlar sahili ve denizi kullanırken de devam edeceğini söyleyen Jeoloji Yüksek Mühendisi Cengiz Karaköse, ?1 günde 2 tekne ile 300 ton atık taşıyan bir sistem kıyıya ne yapar dersiniz? Mahveder. Deniz tabanında çok büyük bozukluklar meydana gelecek 2 gün sonra biz, çocuklarımız boğulursa ne olacak? Akıl alır gibi değil. İnsan hayatının önemi hiçbir şeyin önüne geçemez.? dedi.
Madenlerin mili gelir olduğunu ülkeye büyük katkıları olduğunu belirten AK Partili belediye meclisi üyesi Ali Gür, ?Ama bu madenler insan yaşamına zarar veriyorsa hele hele Ayvalık gibi turizmde ciddi yol almış bir ilçede yapılmak isteniyorsa hepimiz buna karşıyız. Mesele Ayvalık´sa hepimiz bir aradayız. Kimin yaptığı değil ne olduğuna bakmamız lazım?. dedi.
Başkan Gençer, ?Geçmişte zeytin alanlarının imara açılmasının ne kadar yanlış olduğunu biliyoruz. Aynı şekilde Kaz Dağında, Madra dağında maden ısrarına karşı dimdik durmaya çalışıyoruz. Bunu hangi zihniyet yaparsa karşısındayız. Geçmişte yaşanan olumsuz örnekler insanoğlunun çevreyi ne kadar çabuk ve kötü tükettiğini görüyoruz. Ayvalık´ı restore ederek, doğal çevresini, kültürünü, sulak alanlarını, denizlerini bütün kazanımlarını koruyarak bir Ayvalık yaratmak istiyoruz. ÇED toplantısını yaptırmayacağız.? dedi.
Kent Konseyi tarafından meclise sunulan, konseyi bileşenleri ve Altınova´daki 200 site sakini ile birlikte Altınova denizinde maden aramasına karşı duruş sergiledikleri belirtilen dilekçede, ?Altınova sahilini kuşatan 1.608 hektarlık alanda denizden demir madeni çıkarmak istenmesine karşı geçen sene yaptığımız itirazlar sonucu Orhan Kandemir Densan Madencilik firmasına Valilik´ten onay verilmedi. Firmanın başvuru dosyası incelendi ve projenin çevresel etkilerinin daha teferruatlı değerlendirilmesi amacıyla Çevresel Etki Değerlendirilmesi kararı verilerek konu gereği bakanlığa gönderildi. 17 Eylül 2018 tarihinde Çevre ve Şehircilik Balıkesir İl Müdürlüğü web sayfasında Altınova Mahallesi deniz açıkları mevkiinde Densen Madencilik tarafından yapılması planlanan denizde demir cevheri (manyetit) arama ve çıkarma projesi ile ilgili bakanlığa sunulan ÇED dosyasının uygun bulunarak projeye ilişkin ÇED sürecinin başladığı duyurulmuş bulunmaktadır. Gerek yaşadığımız bölgede, gerek ülkemizde vahşi madenciliğin yarattığı yıkımlar ortadayken hem yanı başımızda Altınova´da hem de denizde böyle bir madencilik faaliyetine göz yummamız, razı olmamız düşünülemez. Bölgemize hiçbir yarar sağlamayacak aksine zaten erozyonun yoğun olduğu bölgede geri dönüşü olmayan yıkımlar yaratacak bu projeyi istemiyoruz. Denizimizi, kumsalımızı, yaşam alanlarımızı hep birlikte korumaya karalıyız. Bu duruşumuza Ayvalık Belediye Başkanlığı ve Belediye meclis üyelerimizden destek istemekteyiz. Konunun Balıkesir büyükşehir belediyesi toplantısında da gündeme getirilmesini ve Ayvalık denizinin talanına meydan vermemek için gereken etkili adımların atılmasını talep etmekteyiz´ denildi. Konseyin, Altınova denizinde maden arama çalışmalarının, Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisinde gündeme getirilmesini ve maden aramasını durdurmak için etkili önlemlerin alınması talebini içeren dilekçe oy birliği ile kabul edildi.
Toplantıda diğer gündem maddeleri de görüşülerek karara bağlanırken, İmar Komisyonu´ndan gelen konuların görüşülmesiyle meclis toplantısı sona erdi.
Haber Merkezi



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli