Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Ayvalık halkı haykırdı: Ayvalık sahipsiz değildir

Ayvalık halkı haykırdı: Ayvalık sahipsiz değildir

Ayvalık, Dünya Çevre Günü´nde tek ses tek yürek oldu.

Ayvalık, Dünya Çevre Günü´nde tek ses tek yürek oldu.
Ayvalık´ta çevreye önemli ölçüde zarar veren Doğuş Prina isimli tesisin önünde yapılan basın açıklamasında tesisin işletme izninin iptal edilmesi dile getirildi.
Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, belediye meclis üyeleri, Ayvalık Sivil Toplum örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlarla birlikte, 5 Haziran Dünya Çevre Günü´nde Doğuş Prina Fabrikası´nın önünde basına açıklama yaptı.
Doğuş Prina Fabrikası´nın zeytin kara suyunu Nikita Deresi´ne tahliye etmesi ve fabrika bacasından kente yayılan dayanılmaz kokular nedeniyle Ayvalık´ta yaşayan vatandaşlar yıllardır tepkilerine dile getiriyordu.
Ruhsat iptal yetkisi olmadığı için eli kolu bağlı durumda olan Ayvalık Belediyesi, tepkilerine farklı eylemler ile gündeme taşımaya başladı. Belediye Başkanı Mesut Ergin önce fabrikayı önlem alması konusunda uyardı. Vatandaşlar da fabrikayı CİMER aracılığı ile şikayet etti. Sıkıntıların devam etmesi üzerine Cumhuriyet Savcılığı´na suç duyurusunda bulunan Başkan Ergin, İdare Mahkemesi´ne de dava açmaya hazırlanıyor.
5 Haziran Dünya Çevre Günü´nün 1972 yılından beri kutlandığını, ancak dünyada çevresel sorunların azalmak bir yana katlanarak arttığını söyleyen Başkan Ergin, ?Acımasız Kapitalizm ve bir zümrenin kar hırsı denizimizi, toprağımız, suyumuzu kısaca doğayı vahşice kirletmekte, onarılmaz hasarlar veriyor. Gönül isterdi ki 5 Haziran Dünya Çevre Günü´nü, Ayvalık gibi güzel bir coğrafyada şenlik havasında kutlayalım. Ancak ne yazık ki Ayvalık´ta çevreyi tehdit eden olumsuzluklardan payını alıyor. Sahillerimiz, sularımız, topraklarımız ve havamız kirlenmekte ve doğal zenginliklerimiz tahrip olma tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor.? diye konuştu.
Ayvalık halkının bir bütün olarak mücadele kararlılığını ortaya koymak için toplandıklarını işaret eden Başkan Ergin, konuşmasını şöyle sürdürdü: ?Bildiğiniz üzere, Salı günü Ayvalık´ın suyunu, havasını kirleten Doğuş Prina Fabrikası´na dair tespit olunan aykırılıklara ilişkin suç duyurusunda bulunmuştum. Bugün de aynı tesisin ilçeye verdiği zarara dur demek için Ayvalık halkını temsil eden Ayvalık Belediyesi olarak bu fabrikanın çevre-işletme izninin iptali talebi ile İdare Mahkemesi´ne davamızı açıyoruz. Onun için havamıza, suyumuza, toprağımıza sahip çıktık, çıkacağız. Bu mücadele bizler için bir hak, geleceğimiz için bir görevdir. Ayvalık´ın havasını suyunu kirleten bu tesis, yasal düzenleme gereği işletme izni verilmesi ve denetlenmesi bakımından Belediyemizin yetki alanı dışında kalsa da biz kentimizin havasına, suyuna, toprağına sahip çıkma hakkımızı kullanarak bu talana ?DUR? demeyi görev biliyor ve Ayvalık halkı adına bu yetkiyi sahipleniyoruz. Ayvalık Belediyesi olarak bu saldırılara karşı Ayvalık halkı adına mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğimi burada bir kez daha tekrarlıyorum. Ayvalık´ın suları gene temiz akana kadar, Kaz Dağları´nın bize hediyesi olan oksijen zengini havamız gene hastalara şifa olana kadar, bu mücadele devam edecektir. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın, dün söyledim, bugün de söylüyorum, her zaman da söylemeye devam edeceğim, Ayvalık sahipsiz değildir.? Haber Merkezi



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı