Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Ayvalık halkından Maden Şirketi´ne geçit yok

Ayvalık halkından Maden Şirketi´ne geçit yok

Ayvalık´ın Altınova Mahallesi´nde denizde yapılmak istenen maden araması için Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısına, yerel yönetim, yaşam savunucuları ve halk tarafından izin verilmedi.

Ayvalık´ın Altınova Mahallesi denizinde demir madeni araması yapmak için çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) başvurusunda bulunan firma, Altınova´da halkın katılım toplantısı yapmak istedi. Vatandaşlar, yerel yönetim ve yaşam savunucuları, yetkililerin toplantı için belirlenen otele girişine izin vermedi.
Toplantının yapılacağı Altınova Kazan Sitesi´nde otel önüne gelen vatandaşlara; CHP Genel Başkan Yardımcısı Emine Gülizar Biçer Karaca, CHP Balıkesir İl Başkanı Serkan Sarı, CHP Balıkesir milletvekilleri Fikret Şahin ve Ensar Aytekin, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Belediye Başkan Yardımcıları Gökay Bacan ve İbrahim Mühüraroğlu, Belediye Meclis üyeleri, Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birlik Müdürü İmam Bakır Damar, Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli, CHP Ayvalık İlçe Örgütü , EMEK Partisi il ve ilçe yönetimi, Çevre Koruma ve Ayvalık Güzelleştirme Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, TEMA Ayvalık, Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve İnceleme Derneği, Altınova sahil sitesi yönetim kurulu başkanları, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Ayvalık temsilciliği, Kazdağı Koruma Derneği, Ayvalık Kuş Gözlem Topluluğu, Ayvalık Ziraat Odası, Ayvalık Ticaret Odası, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Ayvalık Şubesi, Ayvalık Mahalle Muhtarları Derneği, Ayvalık Esnaf Sanatkârlar Odası, Ayvalık Mimarlar Odası, Ayvalık Su Ürünleri Kooperatifi, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Birleşik Haziran Hareketi, Ayvalık Tabiat Derneği, Ayvalık Tabiat Platformu, Bergama, Edremit ve Burhaniye Çevre Platformu, Edremit Kent Konseyi temsilcileri destek verdi.
ADD Ayvalık Şube Başkanı Ahmet Üzgeç, otel içerisinde bulunan bazı kişilerin, Ayvalık dışından toplantı için getirildiğini söylerken, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, ?Doğal yaşamı öldürecekler buna Evet mi diyorsunuz? Burada yapılacak işlemler başka işlem, ne olduğunu söylemiyorlar kandırmasınlar sizleri. Burada talana geldiler. Biz bu sahillerde doğduk, burada büyüdük. Burada buna izin vermeyiz. Buna alet olmayın siz duyarlı ve inançlı vatandaşlarsınız. Bütün her tarafı talan edecekler. Sizin evinizin bahçesinde, mahallenizde böyle bir şey yapsalar ?Hayır´ demez misiniz?? diyerek söz konusu vatandaşları yaşam savunucularının yanına davet etti. Bu sırada otel sahibi olduğunu söyleyen bir kişi ile CHP İl Başkanı Serkan Sarı, milletvekilleri Fikret Şahin ve Ensar Aytekin ADD Şube Başkanı Ahmet Üzgeç ve Çevre Koruma Derneği Başkanı Müge Ergen arasında sözlü tartışma yaşandı. CHP İl Başkanı Serkan Sarı, ?Bugün turizmi değil doğaya verilen zararı tartışıyoruz. Bugün bu doğaya sahip çıkacağız. Biz doğaya, insana yaşayan canlılara sahip çıkacağız? derken, Milletvekili Fikret Şahin, otel sahibine ?Millete parmak sallayamazsın? diye çıkıştı. ADD Şube Başkanı ve Çevre Koruma Derneği başkanları da otel sahibine tepki gösterdi.
Otel önünde toplanan yerel yönetim, yaşam savunucuları, vatandaşlar ve siyasi parti temsilcileri, Balıkesir Çevre İl Müdürü Sadullah Özel ve firma yetkililerinin toplantı yapmasına izin vermedi. Bir süre halkı ikna etmeye çalışan yetkililer, sonuç alamayınca toplantı yapmadan mahalleden ayrılmak zorunda kaldı.
Özel, CHP genel başkan yardımcısı, il başkanı, vekiller, Belediye Başkanı Rahmi Gençer ile birlikte otel yakınındaki bir evin bahçesinde ?Halk toplantıya izin vermediği için toplantının yapılmadığına dair´ tutanak tuttu. Tutanak hazırlandığı sırada evin bahçesine gelen maden firması temsilcileri ile bir süre tartışma yaşandı.
Bilindiği gibi; Orhan Kandemir Densan Madencilik adlı bir şirket tarafından 1.608 hektarlık deniz ruhsat alanı içerisinde 23.66 hektarında demir madeni arama ve çıkarma ile ilgili ÇED süreci devam ediyor. Projeye göre Ayvalık´ın 10, Altınova´nın 3 kilometre kuzeybatısında yer alan bölgede, denizin 22 metre dibinde olan alandan günde 300 ton, yılda ise 90.000 ton kum denizden çekilerek içindeki demir alınacak. Sahildeki yazlık evlere 300 metre uzaklıkta yapılmak istenen madencilik bu bölgede yaşayan vatandaşları doğrudan etkileyecek. Haber Merkezi



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli