Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Ayvalık Karayıt Köyü´nde ÇED toplantısı yaptırılmadı

Ayvalık Karayıt Köyü´nde ÇED toplantısı yaptırılmadı

Ayvalık kırsal Karayıt Mahallesi´nde yapılması planlanan ÇED toplantısı engellendi.

Ayvalık kırsal Karayıt Mahallesi´nde yapılması planlanan ÇED toplantısı engellendi.
ÇED Toplantısı yapacak firma yetkililerine seslenen Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, ?Sizler, birkaç bin lira para kazanacaksınız diye kırsal mahalle sakinlerini karşı karşıya getiremezsiniz? diye konuştu.
Ayvalık ilçesine bağlı kırsal Karaayıt Mahallesi Muhtarı Bayram Kaçar´ın çektiği ve sosyal paylaşım sitelerinde yayınlan bir videoda köy halkının maden firmasının çevreyi kirletmesi nedeniyle yardım istemesinin ardından harekete geçen Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin´in öncülüğünde, Ayvalık Kent Konseyi, Ayvalık Tabiat Platformu ve Ayvalık Çevre Derneği 15 Ekim Salı günü Karaayıt Mahallesi´nde yapılması planlanan Bilfer Madencilik isimli demir madeni zenginleştirme tesisinin aynı yerde hazırladığı Atık Depolama Projesi için yapılacak ÇED toplantısını engelledi.
Mahalle meydanında konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, ?Muhtarımız çektiği o videoyla bir çığlık attı. Bizlere yardım edin diye mesajlar gönderdi. Biz zaten bu sıkıntıları yaşanılacağını 10 yıl öncesinden biliyorduk. 10 yıl sonra burada nelerin olabileceğini tahmin edebiliyorduk. Bizler, Ayvalık Belediye Meclisi´nde oybirliğiyle aldığımız karar sonrasında, bunu Büyükşehir Belediyesi Meclisi´ne taşıdık. Hedefimiz burada ÇED toplantısının yapılmamasını sağlamaktır. Ben Karaayıt halkına verdikleri bu mücadele için teşekkür ediyorum. Şurada Madra Barajı kıyısında bir maden nasıl olabilir? Bu biraz vicdan meselesi.? dedi.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki BASKİ´nin Madra Barajı suyu ile Ayvalık´ın su ihtiyacının karşılanmasına yönelik bir projesinin bulunduğunu hatırlatan Başkan Ergin, ?Bu proje hayata geçecek olursa ne olacak? Bu çevre kirliliğinin yoğun yaşandığı bu bölgedeki suyu içecek miyiz? İçmeyeceğiz. Nasıl ki bizler bugün burada ÇED toplantısını hep birlikte yaptırmadık, inşallah bizde büyükşehirde bu projenin hayata geçirilmemesinin mücadelesini vereceğiz. Buradaki maden ocağını da kapattıracağız.? diye konuştu.
Ayvalık ve Edremit Körfezinde her alanın tehlike altında olduğunu işaret eden Başkan Ergin ?İşte Çanakkale´de görüyoruz. Çanakkale´de yapılan mücadelelerimizin ardından oradaki proje ertelendi. İnşallah burada da aynı mücadeleleri Balıkesir´in her yerinde göstereceğiz. Bundan hiç şüpheniz olmasın.? diyerek sözlerine ekledi.
Ayvalık Kent Konseyi, Ayvalık Tabiat Parkı Platformu ve çevreci örgütlerin temsilcileri de maden firmasının Karayıt´ta çok ciddi çevresel kirliliğe neden olduğunu ve bu sorunun ortadan kaldırılmasının gerektiğine yönelik konuşmalar yaptı.
Konuşmaların ardından ÇED toplantısı iptal edildiğine ilişkin tutanaklar imzalandı.
Haber Merkezi



  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu