Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Ayvalık Zeytin Şöleni törenle başladı

Ayvalık Zeytin Şöleni törenle başladı

Ayvalık Ziraat Odası tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen ´Zeytin Hasat Şöleni´ yoğun bir katılımla gerçekleşti.

Ayvalık Ziraat Odası tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen ´Zeytin Hasat Şöleni´ yoğun bir katılımla gerçekleşti.
Mutluköy Mahallesinde gerçekleşen şölende konuşan Ayvalık Ziraat Odası Başkanı Hasan Kıtay, "Bazı efsanelerde ´ölmez ağaç´ diye anılan zeytin ağacı, rivayet odur ki; bir zeytinliğe ayağı düşen yolcu, oturup gölgesinde dinlenirken, yolcunun kulağına şöyle fısıldamıştır: ´Herkese ait´im ve kimseye ait değilim; siz gelmeden önce buradaydım, siz gittikten sonra da burada olacağım.´ Hakikaten bir bakıma belki de ´zeytin bütün ağaçların ilkidir.´ Bu sebeple de bütün mukaddes kitaplarda zeytin ağacı bolluğun, adaletin, sağlığın, zaferin, refahın, bilgeliğin ve arınmanın; kısaca insanlık için en önemli erdem ve değerlerin sembolüdür. Kur´an-ı Kerim´de de zeytinden söz edildiğini, mübarek meyvelerden biri addedildiğini hepimiz biliyoruz. Muhakkak bir de zeytin ağacının; buna bağlı olarak zeytin ve zeytinyağının üretimdeki önemi var. Binlerce çiftçinin ekmek kapısı zeytin, çeşit çeşit yemeğin çeşni kapısı olmasının ötesinde bir geçim yolu. Ne mutlu ki bugün burada bir kez daha yılın ilk hasadını gerçekleştiriyor, aynı heyecanı bir defa daha aramızda pay ediyoruz. Her yeni hasat, yeni bir umut, yeni bir heyecan yeni bir başlangıçtır.? dedi.
Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, ´zeytin´ denildiğinde bölge halkının adeta titrediğini belirterek, "Zeytin gerçekten ülkemizin milli bir değeri ve milli bir ürünü, sahip çıkmak ve onu korumak lazım. Yıllardır, yüzyıllardır zeytin ve zeytinyağı ülkemizde birçok insanın ekmek kapısı ve bereketi olmuştur." dedi.
Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüaslan, Ayvalık´ın zeytin ve zeytinyağıyla dünyanın en önemli piyasasına sahip olduğunu hatırlatarak, "İlçemiz, 2 milyona yakın zeytin ağacıyla, 50 bin tona yakın zeytin üretimi ve 10 bin tona yakın zeytinyağı ile ilçemiz ekonomisine, yöremize ve ülkemize çok ciddi anlamda katkılar vermektedir. Bunun asıl mimarı, şüphesiz ki üreticilerimiz, çiftçilerimiz ve köylülerimizdir." dedi.
Vali Ersin Yazıcı ise; Ayvalık 2. Zeytin Hasat Şöleni etkinliklerinde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Türkiye´nin ve hatta dünyanın en kaliteli zeytinyağı, lezzeti mükemmel olan, damaklarda asıl kendini unutturmayan Körfez´in zeytinyağı da burada sizlerin ellerinizden üretiliyor. Az miktarda tüketilen yağımızı hep birlikte yapacağımız çalışmalarla yükseltmeye gayret edeceğiz. Bu bizim sorumluluğumuzda. Çiftçimiz başta olmak üzere biz üreticilerin, ziraat odalarının, bu konuyla ilgili sivil toplum kuruluşlarının çalışmaları ve gayretleriyle öncelikle ülkemizde, sonrada dünyada körfezimizin zeytinyağını herkese tattıracağız inşallah." diye konuştu.
Konuşmaların ardından halk oyunları ve mehteran ekibinin gösterilerinin büyük bir coşkuyla izlendi.
Törenin sonunda, Vali Ersin Yazıcı ile beraberindekiler daha sonra şölen alanında kurulan zeytinyağı firmalarının stantlarını gezdi.
Haber Merkezi



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı