Bugün, 19 Mart 2024 Salı

Ayvalık Zeytinyağı AB Tescili için mücadele veriyor

Ayvalık Zeytinyağı AB Tescili için mücadele veriyor

Ayvalık ilçesinde bu yıl 15´incisi düzenlenen Uluslarası Ayvalık Zeytin Hasat Festivali programı kapsamında organize edilen ?Ayvalık Zeytinyağı´nı AB tescilleyecek,

Ayvalık ilçesinde bu yıl 15´incisi düzenlenen Uluslarası Ayvalık Zeytin Hasat Festivali programı kapsamında organize edilen ?Ayvalık Zeytinyağı´nı AB tescilleyecek, Dünya Tüketecek? başlıklı panel, Küçükköy Halil Başyazgan Kültür Merkezi´nde düzenlendi.
Modaretörlüğünü Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Ümmühan Tibet´in üstlendiği panele; Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaret Uzmanı Suzan Kılıç Daldal, Perugia OCQRF Laboratuvarı Direktörü Stefania Carpina, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Fahri Yemişçioğlu ve Ayvalıklı Özgün Zeytin ve Zeytinyağı firmasının sahibi Halil Sucu konuşmacı olarak katıldı.
Panelde; Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Ayvalık Ziraat Odası Başkanı Hasan Baysal, AK Parti Ayvalık İlçe Başkanı Hakan Kayaalp, Coşkun Aral, Nedim Atilla gibi ünlü gazetecilerin yanı sıra sektör temsilcileri ve çok sayıda vatandaş hazır bulundu.
Panelin açılışında konuşan Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Mustafa Büyükçıvgın, Ayvalık Zeytinyağı´na Coğrafi İşaret alındığını hatırlattı.
Yeni hedeflerini ?Ayvalık Zeytinyağı´nı, Ayvalık´ın butik firmalarının ürünlerini Avrupa´nın her yerindeki market reyonlarında satabilmek? olarak açıklayan Büyükçıvgın, AB bu yıl, Türkiye´den 20 adet coğrafi işaretli ürünü AB Tescili Müracaat listesine aldı. Coğrafi İşaret ile 20 ürünün arasına girebilmek için kolları sıvadık ve büyük bir mücadele başlattık. Bakanlık yetkililerine zeytinyağımızın AB Tescili alabilmesi hususunu ve bunun önemini anlattık. Bu çalışmalarımızın neticesinde de, AB´nin Türkiye´den talep ettiği 20 ürünün arasına bakanlığımız tarafından tanımlanan zeytinyağımızın bu tescilin arasına alınmasını sağladık. Günümüzde AB pazarlarında bir malın satılabilmesi için AB tescili çok önemli. Özellikle uluslararası marketlerin Avrupa´daki mağazalarında bir takım ürünlerin satılabilmesi için AB bu tescili çok önemsiyor ve arıyor. Bu sebeple AB tescili alma yolunda kararlıyız.? diye konuştu
Panelde konuşan UZZK Başkanı Ümmühan Tibet, Ayvalık zeytinyağının Türkiye´nin değerli ürünlerinden biri olduğunun altını çizdi.
Panel, Ayvalıklı zeytinyağı üreticilerine Yılın Çiftçisi ödüllerinin dağıtımı ile sona erdi.
Haber Merkezi



  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli