Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Ayvalık Belediye Başkanı'ndan 'atık deposu' açıklaması: Geleceğimiz tehdit altında

Ayvalık Belediye Başkanı

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Ayvalık İlçesi kırsal Karaayıt Mahallesi’nde demir cevheri zenginleştirme tesisine ait depolama alanında atık deposunun çökmesine ilişkin, "Bu bölge tekrar mera alanı ilan edilmediği sürece be

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Ayvalık İlçesi kırsal Karaayıt Mahallesi’nde demir cevheri zenginleştirme tesisine ait depolama alanında atık deposunun çökmesine ilişkin, "Bu bölge tekrar mera alanı ilan edilmediği sürece benzer afetler sık aralıklarla yaşanacak." dedi. 
Ayvalık kırsal Karaayıt Mahallesi yakınlarındaki Bilfer Madencilik tarafından işletilen ve sürekli kapasite artıran demir cevheri zenginleştirme tesisine ait depolama alanında atık deposunun çökmesinin ardından dereye ağır metal dolduğunu öne süren Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, yaşanan çevre felaketine ilişkin yazılı açıklama yaptı. 
Başkan Ergin, yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Karaayıt Mahallesi’nde il mera komisyonu tarafından pandemi yasaklarının başladığı ilk gün alınan karar ile mera alanlarının Bilfer Madencilik’e devredilmesine sivil toplum örgütleriyle birlikte 6 ay önce Karaayıt Mahallesi’ne giderek tepkimizi dile getirmiştik. Tepkilerimizde ne kadar haklı olduğumuz Pazar günü yaşanan göçük ile ortaya çıktı. ‘Meralar kırsal mahalle halkınındır, şirketlere devredilemez’ diye haykırdık ama sözün bittiği yerdeyiz. Mera alanlarının madencilere teslim edilmesini protesto etmekte ne kadar haklı olduğumuz ortada, sonuçlarını tüm çıplaklığıyla yaşıyoruz Yakın zamanda yine bu madenciliğe ait atık/pasa depolama sahasında meydana gelen göçük nedeniyle tonlarca atık hemen yanı başındaki dereye taşmış, derenin taşıdığı bu atıklar Madra Barajı’na kadar taşınmıştır. Sulama amaçlı olarak kullanılan bu barajdan da tarımsal ürünlere karışması ve bu ürünleri kullananların sağlığı için risk oluşturması söz konusudur. Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın değeri bir kilogram demirle biçilemez. Bu alanlar yaşam alanlarıdır, hayatın ana damarlarını kesemezsiniz. Bilfer madencilik şirketinin faaliyetini sürdürdüğü alan su havzalarının bulunduğu alandır. Tarımsal sulamanın yapıldığı Madra Baraj sahası içerisindedir, orman alanı içerisindedir, yaşam alanı içerisindedir. Bu nedenlerle BİLFER madencilik bölgeyi terk etmediği sürece yaşam tehdit altındadır. Bu bölge tekrar mera alanı ilan edilmediği sürece benzer afetler sık aralıklarla yaşanacak. Patlayan havuzlardan baraj suyuna karışan sulardan numuneler alındı. Çevre İl Müdürlüğü’ne gönderdik ve gerekli şikayetimizi yaptık, sonuçlarını hep birlikte göreceğiz. Bundan böyle de yaşama ve geleceğimize sahip çıkmaya devam edeceğiz.” 
Haber Merkezi



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false