Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Ayvalık´ta Tezhip Sergisi açıldı

Ayvalık´ta Tezhip Sergisi açıldı

Ayvalık Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ilçedeki sanatseverleri farklı bir sergi ile buluşturdu

Ayvalık Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ilçedeki sanatseverleri farklı bir sergi ile buluşturdu
Ayvalık Belediyesi ev sahipliğinde sanatçı Demet Uzun´un geleneksel Türk süsleme sanatı olarak da adlandırılan Tezhip sergisi açıldı.
Ayvalık´ta sanatçı Demet Uzun´un geleneksel Türk Süsleme Sanatı içinde bulunan tezhip, minyatür, çini ve ebru eserlerinin yer aldığı sergi açıldı. Sergi açılışında Neyzen Muharrem Sönmez bir de ney dinletisi sundu.
Ayvalık Belediyesi Orhan Peker Sanat Galerisindeki sergiye sanatseverler ve ilçe halkı tarafından yoğun ilgi gösterildi.
Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen´in yakından incelediği Demet Uzun´un geleneksel Türk Süsleme Sanatı eserleri bir hayli beğenildi.
Sergide, Demet Uzun´un geleneksel Türk Süsleme Sanatı içerisinde bulunan tezhip, minyatür, çini ve ebru eserleri yer alıyor.
Sergide yer alan eserlerin sanatçı Uzun´un 10 yıllık süreçte oluşturduğu çalışmalar olduğu bildirilirken, serginin Orhan Peker Sanat Galerisinde 14 Temmuz´a kadar açık kalacağı öğrenildi.
Demet Uzun Kimdir?
1957 Konya Ereğli doğumlu olan sanatçı evli ve bir çocuk annesi. Üniversite mezunu olup, 2002 yılında kamu kurumundan emekli oldu. Boş zaman geçirmeye alışkın olmadığından yağlıboya resim atölyesine yazıldı, iki yıllık eğitim ve karma sergilerden sonra, minyatür ve tezhip sanatı ile tanıştı. Kültür Bakanlığı Selma Başçı Tezhip Atölyesinde iki yıl eğitim aldı. Bakanlık eğitiminden sonra, Ankara´da Memnune Birkan Tezhip Atölyesi ve İstanbul´da Zehra Çekin Tezhip Atölyesinde sanat çalışmalarıma devam etti. Yurt içi ve yurt dışı karma sergilere katıldı. Tezhip, Arapça "zehep" altınlama manasındadır, yazma eserlerin altınlama ve boyalarla geleneksel motifler kullanılarak bezenmesidir, hattatların hat yazılarının etrafı tezhiplenerek levha haline getirilmesidir. Ortalama bir eser üç ila altı ay arasında ortaya çıkıyor. Tezhipte en önemli olan, deseni kurmaktır. Tezhip sanatı, diğer sanatlar gibi insanın ruhunu dinginleştirir, sabrını terbiye eder, aşk ile çalışılır. Halen, Akçay´da serbest olarak tezhip, Ayvalık´ta Yıldırım Alp Ebru Atölyesinde ebru ve Akçay Akademi Zeytinli Gülseren Kayalı Resim Atölyesinde desen ve yağlıboya resim çalışmakta.
Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli