Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Ayvalık´ta Zeytin Hasat şöleni

Ayvalık´ta Zeytin Hasat şöleni

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Ayvalık Ziraat Odası tarafından Ayvalık´ta "Zeytin Hasat Şöleni" gerçekleştirildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Ayvalık Ziraat Odası tarafından Ayvalık´ta "Zeytin Hasat Şöleni" gerçekleştirildi.
Mutluköy Mahallesi Nostalji Tesisleri´nde gerçekleşen etkinliğe Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur´da katıldı.
Şölenin açılış konuşmasını yapan Ayvalık Ziraat Odası Başkanı Hasan Kıtay, ?Ayvalık´ta ?İlk Elden, İlk Hasat´ sloganıyla ilk kez düzenledikleri organizasyonla katılımcıları ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Daha sonra Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm birer konuşma yaptı.
Daha sonra kürsüye gelen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı A. Edip Uğur, hükümetin zeytin üretimi ve zeytin üreticisine verdiği destekleri anlattı.
Uğur, konuşmasını şöyle sürdürdü: ?Siz eğer tarımda yeni teknolojileri uygulamazsanız, yeni teknolojiler kurmazsanız üretim artmaz. Zeytinliklerimiz dekarda 10-11 ağaç. Ağaçlarımız yaşlı. İspanya´da bir dekara 400 ağaç dikiliyor. 4. yıl verim almaya başlıyor. 10. yılda ağacını kesiyor, tekrar dikiyor. Dokunduruyor ağacına. Burada çiftçinin gelirini arttırmak için dekar başına verimi arttırmak lazım. Dekar başına verimi arttırmadıktan sonra siz ?Ben zeytini koruyacağız, devlet desteklesin, devlet hastanesinde, askeriyesinde zeytinyağı yedirsin´. Bu devletçilik anlayışı artık bu yok. Serbest piyasa ekonomisinde hem Avrupa´yı örnek alalım diyorsunuz. Hem de devletçi ekonomiyi uygulamaya çalışıyorsunuz. İkisi bir arada olmaz, gelişmiş ülkeleri takip edeceğiz, çiftçinin üretimim şekline bakacağız. İşte ben dokundurtmam, fabrika yaptırtmam. Ülkenin sanayiye de ihtiyacı var, yaş ocağına da ihtiyacı var, kimya sanayine de ihtiyacı var. Tabi ki insan sağlığı ve çevre önemli, bu işleri yaparken de çevre ve insan sağlığına gerekli duyarlılığı göstererek yapmak lazım. Yoksa slogan ile bu işler olmuyor.?
Balıkesir Vali Ersin Yazıcı´da, ?Zeytin üreticisine ağlamak sızlamak yakışmaz. Ayvalık´ın bu güzel insanlarına ağlamak sızlamak yakışmaz. Kendimize inanacağız ve güveneceğiz.? diye konuştu.
Konuşmaların ardından düzenlenen panelde, zeytinciliğin önde gelen sorunları ele alındı.
Şölen, katılımcılara keşkek, pilav ve ayran ikramıyla sona erdi.
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: Ayvalık Zeytin Hasat şöleni
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli