Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Bağcılık eski günlerine geri dönüyor

Bağcılık eski günlerine geri dönüyor

Balıkesir Valisi Ahmet Turhanın girişimiyle hayata geçirilen modern ve yüksek sistem bağcılık alanlarının oluşturulması için ilk adım atıldı

Balıkesir Valisi Ahmet Turhan`ın girişimiyle hayata geçirilen modern ve yüksek sistem bağcılık alanlarının oluşturulması için ilk adım atıldı
Bu çalışmalar kapsamında ilk etapta 61 çiftçimize 26.799 adet asma fidanı dağıtıldı.
Balıkesir Taşpınar Köyünde gerçekleştirilen ve Tayyipler ile Kirazpınar köylerinde ki çiftçilerimizin de faydalandığı Bağ Fidanı dağıtım törenine katılarak çiftçilerimize fidan dağıtan Vali Turhan, "Türkiye genelinde 4 milyon ton üzüm üretilirken ilimizde ise sadece 20.786 ton üzüm üretiliyor. Bu bölgemiz bağcılığa çok uygun. Nasıl körfez bölgemiz zeytinden para kazanıyorsa, bu bölgemizde bağcılıktan geçimini çok rahat sağlayabilir. 2013 yılı programında olmamasına rağmen imkanlarımızı zorlayarak örnek olması açısından bu projeyi hayata geçirdik. Büyükşehir Kanunu ile yerel seçimler sonrası İl Özel İdaresi kapanıyor. İl Özel İdaresinin son yılında körfez bölgemizde mantarcılık projesi, bazı ilçelerimizde meyve fidanı dağıtımı, bu bölgemizde ise bağcılık projesi gibi projeler ile tarıma güzel yatırımlar yapıldı. Proje inşallah hayırlı olur ve diğer köylerimize örnek olur" dedi.
Bağların direk ve tel ihtiyaçları ile ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bayram Ali Alanlı`nın verdiği bilgiler sonrası direk ve tel ihtiyaçlarının 2014 yılı bütçesinin uygulanmaya başlanması ile birlikte hemen alınması talimatı veren Vali Turhan, Bağ Fidanında olduğu gibi bağ direk ve tellerinin temininde de maliyetin % 90`lık kısmının İl Özel İdaresi vasıtası ile karşılanmasını % 10`luk kısmının ise köylülerin üstlenmesi talimatı verdi.
Bölgenin kiraz üretimine de müsait olduğunu belirten Vali Turhan, Kirazpınar, Taşpınar ve Tayyipler köylerinden kirazcılık yapmak isteyenlere maliyetin % 90`lık kısmının karşılanarak kiraz fidanı temin edilmesini ve bu üç köyde projelerin başarılı olması için Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden bu köylerimize özel tarım danışmanı görevlendirileceğini bildirdi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli