Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

BAGFAŞ, yeni gübre tesisi kurmayı planlıyor

BAGFAŞ, yeni gübre tesisi kurmayı planlıyor

Erdek-Bandırma Karayolu üzerinde Bandırma Körfezine bakan noktada faaliyet gösteren BAGFAŞ isimli fabrika, yeni ek tesisler kurmadan önce bölge siyasetçileri, sivil toplum örgütleri, muhtarlar ile vatandaşlarla bir araya geldi.

Erdek-Bandırma Karayolu üzerinde Bandırma Körfezine bakan noktada faaliyet gösteren BAGFAŞ isimli fabrika, yeni ek tesisler kurmadan önce bölge siyasetçileri, sivil toplum örgütleri, muhtarlar ile vatandaşlarla bir araya geldi.
Bandırma Gübre Fabrikaları A.Ş. bünyesinde yapılacak olan yeni gübre fabrikasıyla ilgili bilgilendirme toplantısı Erdek`in Aşağıyapıcı Köyünde düzenlendi.
Toplantıya Erdek İlçe Kaymakamı İsmail Kaygısız, Bandırma Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Mirza, Edincik Belediye Başkan Yardımcısı Raif Sevinç, Balıkesir İl Genel Meclisi Tarım Komisyonu Üyesi İsmet Koçyiğit (CHP), Gümçed Bandırma Şube Başkanı Engin Arıcan, Sosyal Demokrasi Vakfı Genel Sekreteri Mehmet Tüm, BAGFAŞ`ın kompleksin kurulması için anlaşma yaptığı "Thyssen Krupp Uhde" firmasının temsilcisi İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanı Alexandra Bruinsma, Proje Mühendisi Rainer Maurer ve Proje yöneticisi Dr. Karl Wilhelm Wiegand de toplantıya katıldı.
Toplantıya katılan paydaşlara En-Cev Enerji Çevre Yatırımları ve Danışmanlığı Limited Şirketi çevre mühendisi Serpil Kılıç tarafından projeyle ilgili teknik bilgi verildi. Erdek İlçe Jandarma Komutanlığı toplantının yapıldığı kahvehanede geniş güvenlik önlemi aldı. Zaman zaman yatırımcı kuruluş temsilcileri ve katılımcılar arasında sözlü tartışmalar yaşandı.
"Bu yatırımı önemiyoruz"
Paydaşlarla konuşmacılar arasında tartışmaların yaşanması üzerine Bandırma Gübre Fabrikaları Genel Müdürü Dr. Adil Gören tarafından yapılacak yatırımla ilgili katılımcılara bilgi verildi. Mevcut tesisler bünyesinde amonyum nitrat ve kalsiyum amonyum nitrat gübresi üretecek bir tesis yapmayı planladıklarını dile getiren Bandırma Gübre Fabrikaları Genel Müdürü Dr. Adil Gören, proje kapsamındaki tesiste yılda 660 bin ton kalsiyum amonyum nitrat ve yılda 511 bin 500 ton amonyum nitrat gübresi üretilmesinin planlandığını söyledi.
Kuruluşta 800 işçi çalışacak
Gören "Tesis yılda 330 gün çalışacaktır. Kurulacak olan tesiste üretilen kimyasal gübrelerle gerek Türkiye`de gerekse dünyanın dört bir yanında tarıma katkı sağlayacaktır. Kültürel tarımda azotlu gübreler içersinde Türkiye`de ve dünyada en çok ihtiyaç duyulan gübre çeşididir. Böylece ülke ekonomisinde tarımın kalkınmasına hizmet edeceğiz. Projenin inşaatında 800 işletme aşamasında ise 85 kişinin çalışması planlanmaktadır. Projenin inşaat süresi 32 ay sürecektir" dedi.
"Mesleki hastalığa yakalanmış işçimiz yok"
Mevcut tesislerin insan ve çevre sağlığına zarar verdiği şeklindeki iddiaları da cevaplayan Gören, bu güne kadar Bagfaş Gübre Fabrikalarından emekli ve mesleki hastalıklardan dolayı hiç kimse ölmemiştir.
Çalışanlarımızın düzenli olarak sağlık kontrollerini yaptırıyoruz. Bu güne kadar böyle bir olayla karşılaşmadık. Tesislerimiz insan ve çevre sağlığı tehdit etmemektedir" şeklinde konuştu.
Mirza: "Yıllardır çevre sorunlarıyla karşı karşıyayız"
Bandırma Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Mirza, konuşmasında, işsizlik probleminin hat safhada olduğu ülkemizde bu tip yatırımları önemsediklerini ancak, yapılacak yatırımların insan ve çevre sağlığını tehdit etmemesi gerektiğini söyledi. Bandırmalılar olarak yıllardır çevre sorunlarıyla yaşadıklarının altını çizen Mirza, artık havanın, suyun ve çevrenin kirlenmesini istemediklerini vurguladı.
Koçyiğit: "Çevre ve insan sağlığı tehdit altında kalacak"
Balıkesir İl Genel Meclisi Tarım Komisyonu üyesi İsmet Koçyiğit "Bu güne kadar Bandırma ve çevresi çevre kirliliği tehdidi altında kalmıştır. Sadece ekonomik kaygılarla Bandırma ve çevresine yapılan yatırımlarla ilçede kanser ve üst solunum yolu hastalıklarında ciddi artışlar olmuştur. Buna son verilmelidir. Gübre fabrikaları bünyesinde yapılacak yeni yatırımlarla insan ve çevre sağlığı tehdit altında kalacaktır. Bu yatırım yapılmasına karşıyız" dedi.
Referandum yapılsın
Sosyal Demokrasi Vakfı Başkanı Mehmet Tüm ise kurulacak olan tesisler ilgili Bandırma Gübre Fabrikaları Yönetiminin referandum yapması gerektiğini, yapılacak olan referanduma göre fabrikanın yapılıp yapılmamasına karar verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli