Bugün, 19 Mart 2024 Salı

Bağımlılıkla ilgili etkenlerin ortadan kaldırılmasını önerdi

Bağımlılıkla ilgili etkenlerin ortadan kaldırılmasını önerdi

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Op. Dr. Orhan Koç, Bağımlılıkla mücadelede herkese rol düştüğünü açıkladı.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, çalışanları etkileyen bağımlılık sorunlarını ortadan kaldırmak için kolları sıvadı. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Op. Dr. Orhan Koç, ?Bağımlılık konusu, her alanda dikkatli olmamız gereken, herkesin sorumluluğu olan, mücadelede herkese rol düşen bir konudur. Bu konuda irade ortaya koyabilirsek bağımlılıkla mücadelede başarılı oluruz? dedi.
İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü´nde (İSGÜM) düzenlenen ?Çalışma Hayatında Bağımlılıkla Mücadele Sempozyumu´, ilgili kurum ve kuruluşlardan yöneticileri ve uzmanları bir araya getirdi.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Orhan Koç, bağımlılık konusunun çok önemli bir konu olduğunu ve bu tür konuların ilgili tüm kesimlerin bir arada bulunmasıyla görüşülmesi gerektiğini söyledi. Koç, ?Hemen hemen tüm paydaşlar buradayız. İş sağlığı ve güvenliği her alana dokunuyor. Çalışan varsa orada bizim sorumluluğumuz var demektir. 81 milyon bizim muhatabımız? dedi.
Güvenlik kültürünün gelişiminin çocukluk çağında başlaması ve tüm topluma yayılması gerektiğini vurgulayan Koç, bu konuyu güvenli okul, güvenli ev, güvenli çevre, güvenli işyeri ve güvenli hastane gibi bütüncül bir yaklaşımla ele aldıklarını belirtti.
Koç, şunları söyledi: ?Güvenli işyeri derken burada iş kazalarında önleyici tedbirler alınmış, risk analizi yapılmış, iş kazaları minimize edilmiş, bağımlılıkla mücadelenin de olduğu bir işyerinden bahsediyoruz. İş ortamının stresi, mesai kavramının yükü ve ekonomik diğer parametrelerin bağımlılıkla ilişkisi varsa, bunları kesmeye yönelik tedbirler almamız lazım. Sektörel olarak kimya sanayisi, ilaç endüstrisi ve belli alanlarda riskler olduğunu biliyoruz. İş sağlığı ve güvenliği profesyonellerimiz ve işverenler konuya bu açıdan bakmalı ve belki bir sosyal çalışmacı ve psikoloğu da işin içine katmalı. Özellikle çağrı merkezleri gibi stresin yoğun olduğu alanlarda bağımlılık ilişkisi için araştırmalar yapıyoruz. Burada üniversitelerimize büyük roller düşüyor. Sağlık Dernekleri Federasyonu ve Genel Müdürlük arasındaki bir projeyle Kocaeli-Dilovası´nda çalışanlarda bağımlılık konusunda araştırma yapacağız. Bu çalışma örnek olacak.?
İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (İSGÜM) Başkanı Erol Tekçe ise, oldukça önemli olan bağımlılık konusunun sempozyumla masaya yatırılacağını ve bu alandaki son gelişmelerin değerlendirileceğini belirtti.
HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Sekreter Yardımcısı Erdoğan Serdengeçti´de, bağımlılık denilince akla önce uyuşturucunun geldiğini, ancak sigaranın da bir bağımlılık olduğunu, hatta cep telefonu ve internetin de birer bağımlılık çeşidi olduğunu kaydetti.
Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan´da, sempozyumda şu bilgileri verdi:
?Uyuşturucuyla mücadele ederken, terörle mücadele ettiğimizi de bilmemiz gerekiyor. Bu mücadelede attığımız her adım, Mehmetçiğimize sıkılan bir kurşunun engellenmesi demektir. PKK-KCK terör örgütü uyuşturucudan yılda 1.5 milyar dolar gelir elde ediyor. 2006 yılından bu yana Türkiye´de, tüm Avrupa ülkelerinden daha fazla eroin yakalandı. Uyuşturucu kullanım sıklığı dünyada 240 milyon, Avrupa´da 88 milyon, Türkiye´de ise 1,3 milyon. Ortalama kullanma yaşı ise 20. Bu yaşlar tam insanların çalışmaya başladığı dönemlerdir. Bağımlılık genç grubun sorunudur. Bir diğer ifadeyle 30 yaş altı grubun. Genellikle erkeklerin sorunudur. Eğitim seviyesi ya da kır-kent fark etmez. Her yerde olabilir. Geliri düşük kesimler en büyük hedef kitledir. İşverenlere burada çok iş düşüyor. Bu kişi bağımlı diye işten çıkarılırsa sokağa düşüp bağımlılığı artacaktır. Onun yerine bu kişi tedaviye gönderilmeli, tedaviden sonra rehabilitasyonu sağlanmalı. Bağımlılık işyerinde bulaşıcıdır. Bir kişi bağımlıysa başkalarını da bu soruna bulaştırır.?
Haber Merkezi



  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli