Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Bakan Yıldız, Gönen´de açılışlara katıldı

Bakan Yıldız, Gönen´de açılışlara katıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gönen ilçesindeki Yenilebilir Enerji A.Ş. Biyogaz ve Organik Gübre Üretim Tesisi´nin açılışını gerçekleştirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gönen ilçesindeki Yenilebilir Enerji A.Ş. Biyogaz ve Organik Gübre Üretim Tesisi´nin açılışını gerçekleştirdi.
Altaca Grubu tarafından yüzde yüz yerli teknolojiyle inşa edilen Türkiye´nin en büyük entegre biyogaz ve organik gübre üretim tesisi, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız´ın katılımıyla yapıldı. Balıkesir Valisi Mustafa Yaman, Balıkesir Milletvekilleri Sema Kırcı, Mahmut Poyrazlı, Ahmet Akın ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ve çok sayıda davetlinin katıldığı törenin açılış konuşması yapan Altaca Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Alper Önoğlu, Gönen Çevre ve Enerji Kompleksi, 2015 sonu itibariyle diğer etapları tamamlandığında atıklardan biyogaz ve elektrik organik sıvı ? katı gübre, hümik asit ve sentetik petrol üreten, dünyanın ilk entegre tesisi olacağını söyledi.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, ?Balıkesir tarım ve hayvancılık şehri. 600 bin büyükbaş hayvanımız var, 30 milyon kanatlı hayvanımız var, 1 milyon küçükbaş hayvanımız var. Bir hayvandan günde 50 kilo atık aldığımızda 600 bin hayvandan günde 30 bin ton atık. Bu bizim için büyük bir kaynak. Bu tesiste 400 ton değerlendirilebiliyor. Balıkesir´imizde bu şekilde yüzlerce biyogaz elde ettiğimiz tesis açılabilir.? diye konuştu.
Balıkesir Valisi Mustafa Yaman, ?Yenilenebilir enerjiden faydalanmak çok önemledir. Yıllık gübre potansiyelimiz 7 milyon ton. Düşünün ki kaç tane fabrika yapılması gerekiyor. Burada üretimi yapılacak olan yatırımı tebrik ediyorum. Sayın bakanımıza ve yetkililere teşekkür ediyorum. Hayırlı ve uğurlu olsun? dedi.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yaptığı konuşmada, ?Buradaki tesis, çevreyle uyumlu ve sektöre katkı yapan önemli bir proje. Balıkesir´de 10 yıl kalmış birisi olarak bana çok büyük bir heyecan verdi. Bu tesis, 3.6 megavatlık bir tesis. Bu tesisin çevreye yaptığı katkı ve kapasitesi, 8 bin saatin üzerindeki bir çalışmayla enerji elde ediliyor. 250 barlık bir basınçla sentetik petrol yakıtı elde ediliyor. Bu çok nadir ve önemli bir sistemdir. Bu yatırımı son derece önemsiyorum. Türkiye, atıkları itibariyle geri dönüşüm oranları çok az olan ülkelerden bir tanesi. Böyle bir kültürümüzü geliştirip yaygınlaştırmamız lazım. Çöp ve yakıtlardan elde edilen bu yapı önemlidir. Türkiye´nin gelişmesine yapacağı katkıyı elden bırakmamak lazım. Türkiye büyümesine devam ediyor olması lazım. Bu tesisler, ithal ettiğimiz doğal gaza ödeyeceğimiz doları da düşürüyor. İstersek teknolojiyi ithal etmiş olalım, bu gibi tesisleri açıyor olmamız çok önemlidir. 7-8 ay kadar önce, Türkiye´de tüketilen elektriğin % 10´u rüzgardan elde edilen enerji elektriğiydi. Bu çok önemlidir. Türkiye çok beraber büyüyecek. Hep beraber Türkiye´yi geliştireceğiz. Türkiye´nin normalleşmesini hızlandırmış olacağız? dedi.
Ardından, protokol mensupları tesisin açılış kurdelesini kesip, davetlilerle birlikte tesisi inceledi.
Bakan Taner Yıldız ve beraberindeki protokol üyeleri, Bandırma-Edincik Rüzgar Enerji Santrali açılışını yaptı.
Haber Merkezi



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli