Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Bakan Eker Balıkesire 1 milyar 400 milyon destek verildi

Bakan Eker Balıkesire 1 milyar 400 milyon destek verildi

Balıkesirdeki yatırımlardan ve bakanlığın desteklerinden bahseden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Biz üreticilerin daha rahat üretim yapabilmesi için destek sunuyoruz.

Balıkesir`deki yatırımlardan ve bakanlığın desteklerinden bahseden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Biz üreticilerin daha rahat üretim yapabilmesi için destek sunuyoruz. AK parti hükümeti Balıkesir`e hükümet olduktan sonra hibe olarak 1 milyar 400 milyon lira verdik" dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Islah Amaçlı Çiğ Süt Analiz Laboratuvarının açılış töreni için Pazartesi Balıkesir`e geldi. Balıkesir`in yanı sıra Tekirdağ, Bursa, İzmir, Ankara gibi illerde de telekonferans yöntemiyle tesislerin açılışı yapıldı. 
Açılışa, Uluslararası Hayvan Kayıt Komitesi Başkanı Uffe Laurensen, Vali Ahmet Turhan AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Milletvekili A. Edip Uğur, milletvekilleri Cemal Öztaylan, Tülay Babuşçu, Ali Aydınlıoğlu ve birçok sayıda bürokrat katıldı.  
Proje kapsamında Damızlık Birliği üyesi yetiştiricilerin süt ineklerinden alınan çiğ süt numunelerinde yağ, protein, somatik hücre başta olmak üzere laktoz, kuru madde ve süt üre azotu analizleri yapılarak e-ıslah veri tabanında her hayvana ait sayfada işleneceği belirtildi. 
Güney Marmara Kalkınma Ajansı`nın maddi desteğiyle kurulan Islah Amaçlı Çiğ Süt Analiz Laboratuvarı il genelinde 75 bin baş süt ineğinden 300 bin numune analiz yapılacağı bildirildi.
Mehdi Eker, "Balıkesir benim için önemli bir yer. Sadece hayvancılık açısından değil, meyve, zeytin ve zeytinyağı bakımından önemli bir yer. Bugün de sadece Balıkesir için değil Ege, Marmara ve Tüm Türkiye için açılışı gerçekleştirdik.  Türkiye`de daha kaliteli ve hijyenik süt üretiminin önünü açtık." dedi.
AK Parti hükümetinin son 11 yıllık süreçte Balıkesir`e yaptığı desteklerden de bahseden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "AK parti hükümeti Balıkesir`e hükümet olduktan sonra hibe olarak 1 milyar 400 milyon lira verdi. Bu karşılıksız, nakdi yardım olarak ödendi. Burada müteşebbislere birtakım destekler verdik. Bunlardan biri 600 bin TL tutarındaki yatırımların % 50`sini hibe olarak verdik. Bu bizim hükümetimiz zamanında verildi. Daha önce böyle bir şey yoktu. Balıkesir`de 81 tane proje bitirdik. Bu da 81 tane fabrika demek. Yaklaşık 3 bin makine desteği sağladık. Örneğin 5 bin TL`ye süt sağım makinesinin 2 bin 500 lirasını biz veriyoruz. Hasat makinesi kaç paraysa yarısını veriyoruz. 30 çeşit makinenin bedelinin % 50`sini hibe veriyoruz. Yeni bir proje daha başlattık bu da, Avrupa Birliği`nden alınan hibelerle ilgili. Burada da şu anda 52 proje imzaladık. Üç milyon avroya kadar, Türk parasıyla 7,5 milyon TL tutarında yatırım tutarının yarısını hibe olacak. Burada süt üreten tarımsal işletme var. Balıkesir`de 17 işletmeyle imzalar atıldı. Yatırım tutarı yaklaşık 22 milyon TL. Et üretin işletme dört tane yaklaşık 3.5 milyon TL. Kanatlı et yetiştiriciliği dört tane 4.3 milyon. Sebze ve meyve işletmeciliği ve pazarlama 3.5 milyon TL. Projeler imzalandı. Çiftçilik faaliyetlerinin güçlendirmesiyle ilgili 27 tane proje imzaladı. Bunların 35 milyon 700 bin TL yatırım tutarı var. Bunun 17 milyonunun biz hibe olarak verdik." dedi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı