Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Bakanlık, çevre katliamını kabul etti

Bakanlık, çevre katliamını kabul etti

Balıkesir´e bağlı Balya ve Gönen ilçe sınırları arasında kırsal Koyuneri mahallesi´nde kurulu bulunan maden ocağının, çevreye verdiği zararı bakanlık kabul etti.

Balıkesir´e bağlı Balya ve Gönen ilçe sınırları arasında kırsal Koyuneri mahallesi´nde kurulu bulunan maden ocağının, çevreye verdiği zararı bakanlık kabul etti.
CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin´in yazılı soru önergesine cevap veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ?Yapılan incelemede atıkların Çatak Deresi´ne bırakıldığı ve dere yatağına zarar verdiği tespit edilmiştir. Konuya dair idari para cezası uygulanmıştır.? ifadelerine yer verdi.
Bakan Dönmez´den gelen cevabi değerlendiren CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin ise ?Kapıdağ´daki RES yüzünden yaşanan ağaç katliamında olduğu gibi, Balya´daki bu madende de işletmeler parasını vererek, yükümlülükten kurtuluyor. Yaptıklarının suç olduğunu bilen madenciler, parasını veririz işimize devam ederiz diyor. Kesilen para cezasının miktarı paylaşılmıyor. Kaç para için doğamız katlediliyor?? diye konuştu.
Aytekin, açıklamasını şöyle sürdürdü: ?Balya ve Gönen ilçe sınırları arasında yer alan, Metehan Madenciliğe ait kömür işletmesinde atıkların dere yatağına yığıldığını yerinde incelemiştik. Eğer burada temizleme olmazsa, maden sahasının çökebileceğini söylemiştik. Dere yatağının yanına nasıl ruhsat verildiğini sormuştuk. Enerji Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, önergemize verdiği cevapla bir AKP klasiğini ortaya koydu. ?Yapılan incelemelerde atıkların dere yatağına yığıldığı tespit edilmiş olup, işletmeye idari para cezası uygulandı? diyerek, ?gerekirse doğayı katlederiz, parası neyse veririz? diyen işletmelerin sırtını sıvazlamaya devam ettiği görüldü. Köylünün arazisine izinleri olmadan atıkları döken, deyim yerindeyse çöken işletmeden bütün köylüler şikayetçi iken, bakanlığın herhangi bir kamulaştırma işlemi olmadığını söyleyen bakanlık, anlaşılan o ki halkın dere kenarındaki tarım arazilerinde yaşanan sorundan, dereye karışan suyun Balıkesir´e vereceği zarardan habersiz. Onlara göre ihmal var, ceza kestik, parasını verdiler diyerek konu kapatıldı. 9 Eylül 2006 tarih ve 26284 sayılı Resmi Gazete´de yayımlanan Dere Yatakları ve Taşkınlar Genelgesi incelendiğinde ruhsat iptal şartları sıralandığı görülmektedir. Bu çerçevede, çok açıktır ki Çatak Deresi´nin yatağı atıklar sebebiyle bozulmuştur. Bakanlık idari para cezası keserek, bu işin üstünü kapatmaya çalışmaktadır. Kapıdağ´daki RES´ler için kesilen ağaçları sorduğumuzda parasını peşin verdiler cevabını veren bakanlık, burada da işletmeye para cezası keserek konuyu geçiştirmektedir.?
Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli