Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Bakanlık BAGFAŞla ilgili soruya ne cevap verdi?

Bakanlık BAGFAŞla ilgili soruya ne cevap verdi?

CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüşün, Bandırma Bagfaş Gübre Fabrikasının insan sağlığına olası tehditlerini konu alan soru önergesine Sağlık Bakanlığından cevap geldi.

CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş`ün, Bandırma Bagfaş Gübre Fabrikası`nın insan sağlığına olası tehditlerini konu alan soru önergesine Sağlık Bakanlığı`ndan cevap geldi. 
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu`nun imzasını taşıyan belgede, her ne kadar fabrikanın denetleneceği sözü verilse de kronik hava yolu hastalıklarının ciddi halk sağlığı sorunlarına yol açtığı dile getirildi.
Gümüş: "Eğer risk varsa, fabrika nasıl şehre bu kadar yakın kurulabiliyor?"
Gümüş, Bagfaş Gübre Fabrikası`nın Bandırma şehir merkezine yakın bir yerde kurulmasına izin verilmesiyle ilgili hazırladığı soru önergesinde şöyle demişti: "İlçe merkezine oldukça yakın bir yerde kurulacak olan bu gübre fabrikasında yapılacak üretimin sonucu çıkacak atıkların ciddi miktarda florür ve arsenik içereceği, bu atıkların havaya, yer altı ve yüzey sularına, toprağa ve denize karışmak suretiyle çevreyi kirleteceği yönünde iddialar vardır. Bandırma İlçemiz ne yazık ki kanser ve solunum yolları rahatsızlıklarında bölgede birinci durumdadır. Halkın sağlıksız durumunun, mevcut olan gübre fabrikasının atıklarıyla doğrudan alakalı olduğuna dönük kanaatler çok güçlüdür."
Gümüş: "Bakanlıktan gelen cevap yetersiz"
Gümüş, Sağlık Bakanlığı`ndan gelen yanıtın yetersiz olduğunu ifade ederek, Bakanlığın cevabında kanser teşhislerine ilişkin 2008 yılı sonrası veri bulunmadığını ve kurulacak gübre fabrikasının kanser vakalarına ne şekilde etki edeceğine ilişkin bir öngörü içermediğini, Balıkesirlilerin sağlığını her şeyin önünde tutacaklarını, denetimlerin düzgün yapılması gerektiğini belirtti.
Gümüş: "Eksik bilgi ile halkı riske atmıyorlar mı?"
 Söz konusu gübre fabrikasının atıkları konusunda Sağlık Bakanlığı`nı daha detaylı bilgi vermeye davet eden Gümüş, eksik verilen her türlü bilginin konunun yeteri kadar araştırılamamasına neden olacağını, dolayısıyla halkın sağlığını riske atacağını ifade etti. Atıkların sadece havaya değil, denize ve toprağa karışma riskinin de olduğunu, bu riskin bertaraf edilmesi için nasıl önlemler alındığının detaylı olarak dile getirilmesi gerektiğini işaret etti.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı