Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Balıkesir, Cumhurbaşkanlığının yatırım radarında

Balıkesir, Cumhurbaşkanlığının yatırım radarında

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Balıkesir milletvekilleri, belediye ve oda başkanları, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut...

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Balıkesir milletvekilleri, belediye ve oda başkanları, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut ile uzun bir görüşme yaparak Balıkesir´in yatırımcıları beklediği anlattı.
Başkan Ermut, "İzmir-İstanbul otobanı, turizm potansiyeli, doğa güzellikleri ve coğrafi konumu gereği Balıkesir bizim yatırım radarımıza girdi" dedi.
Balıkesir´in oda başkanları, belediye başkanları ve milletvekilleri birlik olup Balıkesir´e yatırımcı çekmek için Ankara´ya çıkarma yaparken, Balıkesir heyeti Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki´yi ziyaret etti.
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut ile yapılan toplantıda, Balıkesir´in özellikle otoyollar, yeni yapılan Çanakkale Köprüsü ile birlikte ulaşım anlamında çok iyi bir noktaya geldiği paylaşıldı.
Ermut,"Biz, geldiğimizden beri yani ajans kurulduğundan beri baktık ki Türkiye´de özellikle bu birim fiyatı dediğimiz sıfırdan yatırımlardaki ki onlarının önemli bir kısmının arazi ve yer ihtiyacı bazı teknoloji yoğun diğer bazı sektörlere göre hizmet sektörü gibi bazı alanlara göre çok daha yoğun bir banka satın almasında araziyle ilgili bir konu konuşmuyorsunuz. Tamamıyla biz, alanlar üzerinden konuşuyoruz ama adam eğer üretim yapacaksa hem lojistik olarak adamın hedef pazarlarına ulaşımı hemen sağlayabileceği bir yerde olması gerekiyor hem o büyük miktardaki araziyi tek parça gerekli alt yapı şartlarıyla sağlamamız gerekiyor aynı zamanda ucuz olması gerekiyor. Bizim bu tip az önce bahsettiğiniz yatırımları yapanlar, yatırım arazisinin hala para kazanılabilecek bir gayrimenkul fırsatı olduğunu düşünüyor. Dünyada artık böyle bir şey kalmadı. Artık hiçbir ülke hele ki gerçekten istediği bir yatırımsa bu katma değer anlamında araziye para almıyor zaten. Maalesef, bizim ülkemizde hala arazi fiyatları üzerinden para kazanılacağı düşünüldüğü içinde uzun süre bazı bölgelere yatırım çekmekte çok ciddi sıkıntılar çektik. Bazı sektörler kaçınılmaz olarak gelmiş katma değeri yüksek mesela Bursa´da otomotivle ilgili birkaç tane birden ana üretici olunca adamlar arazi fiyatına falan bakmamış bir şekilde gelmişler. Ama o bütün sektörün patladığı bir dönemdi. Şimdi temasta olduğumuz otomotiv firmalarının da bize söylediği, önümüzdeki 10-20 yıl içerisindeki elektrikli üretime geçiş dışında zaten kola kolay büyük bir otomotiv yatırımı da görmeyeceğiz. Çünkü bütün dünya üretim kapasitelerini konsülde ediyor. Dikkat ettiyseniz dünyada pazarın büyümesi de durdu otomotivde. Dolayısıyla adamlar hali hazırdaki üretim kapasitelerini en katma değerli en maliyet fayda anlamında mantık üretmeye hangi modelin nerede yapıyorsam oraya konuşlandırayım orada yapalım." dedi.
Başkan Ermut´lu sözlerini şöyle sürdürdü: ?İzmir-İstanbul arasında inanılmaz bir hat oluşmuş oldu. Ben yıllardır yatırımcıyı Bursa ve İzmir dışında çok bir yere götüremiyordum. Orada da arazi maliyetleri aldı yürüdü. Arazi yok zaten büyük yatırımlar için. Fakat aradaki aynı tedarik zincirinden ve aynı lojistik imkânlardan yararlanabilecek Balıkesir gibi Bilecik gibi aradaki pek çok ile git gide fırsatlar doğacak ki Balıkesir´in durumu oradaki diğer illerden daha avantajlı. Turizm sebeplerle olsun diğer bazı saydığınız sebepler de olsun zaten bir iş kültürü hem de endüstriyle hem de bir enternasyonal bir kültür de var. Bazı illerde bunun sıkıntısını yaşıyoruz."
Heber Merkezi



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı