Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Balıkesir, en fazla ihracatı Suudi Arabistan´a gerçekleştirdi

Balıkesir, en fazla ihracatı Suudi Arabistan´a gerçekleştirdi

TÜİK Balıkesir Bölge Müdürlüğü, Dış Ticaret İstatistikleri, Haziran 2015 haber bülteni ile ilgili fasıllara ve ülkelere göre Balıkesir bilgilerinin yer aldığı bilgileri kamuoyu ile paylaştı.

TÜİK Balıkesir Bölge Müdürlüğü, Dış Ticaret İstatistikleri, Haziran 2015 haber bülteni ile ilgili fasıllara ve ülkelere göre Balıkesir bilgilerinin yer aldığı bilgileri kamuoyu ile paylaştı.
TÜİK´ten yapılan açıklamaya göre, Balıkesir´de geçen yılın aynı ayına göre ihracat artarken, ithalatta azalma yaşandı. Balıkesir´de ihracat 2015 yılı Haziran ayında, 2014 yılının aynı ayına göre % 2,8 artarak 43,9 milyon dolar olarak gerçekleşmiş olup ithalat % 13,3 azalarak 37,9 milyon dolara düştü. Bir önceki aya göre değişimler incelendiğinde ihracat % 6,4 ve ithalat % 4,6 oranında azaldı.
Balıkesir´in Fasıllara Göre Dış Ticareti 2015 yılı Haziran ayında Balıkesir´den yapılan ihracat miktarları fasıllara göre incelendiğinde, en büyük pay 15,1 milyon dolar ile ?Elektrikli makine ve cihazlar, ses kaydetme-verme, televizyon görüntü-ses kaydetme-verme cihazları, aksam-parça-aksesuarı? olurken bu faslı 4,4 milyon dolar ile ?Dokunabilir maddelerden hazır eşya, takımlar, kullanılmış giyim ve dokunmuş diğer eşya, paçavralar? ve 2,9 milyon dolar ile ?Motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler ve diğer kara taşıtları, bunların aksam, parça, aksesuarı? faslı takip etti.
2015 yılı Haziran ayında Balıkesir´e yapılan ithalat miktarları fasıllara göre incelendiğinde ise en çok ithal edilen fasıl 5,7 milyon dolar ile ?Gıda sanayinin kalıntı ve döküntüleri, hayvanlar için hazırlanmış kaba yemler? olurken bu faslı 5,3 milyon dolar ile ?Demir ve çelik? ve 5,1 milyon dolar ile ?Elektrikli makine ve cihazlar, ses kaydetme-verme, televizyon görüntü-ses kaydetme-verme cihazları, aksam-parça-aksesuarı? faslı takip etti.
İmalat sanayii ihracat şampiyonu
Balıkesir´in en çok ihracat ve ithalatı İmalat Sanayi sektöründe gerçekleşti. 2015 yılı Haziran ayı itibarıyla sektörlere göre dış ticaret incelendiğinde Balıkesir´de dış ticaret hacminin en çok olduğu sektör İmalat Sanayi oldu.
Balıkesir´den en fazla ihracat Suudi Arabistan´a yapılırken en fazla ithalat İtalya´dan yapıldı. 2015 yılı Haziran ayında Balıkesir´den yapılan ihracat ülkelere göre incelendiğinde, en fazla ihracatın 8,6 milyon dolar ile Suudi Arabistan´a yapıldığı görüldü. Suudi Arabistan´ı 4,5 milyon dolar ile İngiltere ve 3,7 milyon dolar ile Irak takip etti. Balıkesir´e yapılan ithalat ülkelere göre incelendiğinde ise 4,9 milyon dolar ile İtalya ilk sırayı alırken 4,6 milyon dolar ile Romanya ikinci ve 4,5 milyon dolar ile Almanya üçüncü sırada yer aldı.
Haber Merkezi



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli