Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Balıkesir İl Sağlık Müdür Vekili´nden ?Yaşlılar Günü´ mesajı

Balıkesir İl Sağlık Müdür Vekili´nden ?Yaşlılar Günü´ mesajı

Balıkesir İl Sağlık Müdür Vekili Uzm. Dr. Gökhan Taşkın, 1 Ekim Yaşlılar Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Balıkesir İl Sağlık Müdür Vekili Uzm. Dr. Gökhan Taşkın, 1 Ekim Yaşlılar Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Taşkın, yayımladığı mesajda; ?Yaşlanma doğumla başlayan, hayat boyu süren ve geri dönüşümsüz bir süreçtir. Belli bir sınırı kabul etmek doğru değilse de kronolojik olarak tüm dünyada 65 yaş ve üzeri yaşlılık olarak kabul edilmektedir. Dünyada ve ülkemizde beklenen yaşam süresi uzamakta ve yaşlı nüfusun genç nüfusa oranı giderek artmaktadır. İnsanlarda görülen pek çok hastalığın ilerleyen yaşla birlikte arttığı bilinmektedir. Yaşlılıkta daha iyi ve kaliteli bir yaşam için bu sağlık sorunlarından korunmak gereklidir.? Dedi.
Korunmak için başlıca üç ilkeyi; Yeterli ve dengeli beslenme, doğru fiziksel aktivite ve egzersiz yapma, alkol ve tütün kullanımından uzak durma olarak açıklayan Uz. Dr. Taşkın, Yaşlılıkta Yeterli Ve Dengeli Beslenme Önerilerini ise şöyle sıraladı: Besin çeşitliliği sağlanmalıdır, günde en az üç öğün beslenilmelidir, ideal vücut ağırlığı ve kas gücü korunmalıdır, besinler doğru hazırlanmalı, pişirilmeli ve saklanmalıdır, sebze ve meyveler bol ve çeşitli tüketilmelidir, ekmek ve diğer tahıllar yeterli miktarda tüketilmelidir, iç yağ, kuyruk yağı,margarin gibi doymuş yağların tüketimi azaltılmalıdır, su ve diğer sıvılar yeterli miktarda tüketilmelidir, posa tüketimi artırılmalıdır, süt ürünleri gibi kalsiyumdan zengin besinler tüketilmelidir, tuz ve sodyum tüketimi azaltılmalıdır, şeker tüketimi azaltılmalıdır.?
Yaşlılıkta Fiziksel Aktivite´nin de önemine dikkat çeken Uz. Dr. Taşkın, bilinen olumlu etkileri; Kalp hastalığı ve inme riskinde azalma, tip 2 diabetesmellitus riskinde azalma, yüksek kan basıncında düzelme, kan lipidprofilinde düzelme, metaboliksendrom riskinde azalma, kolon ve meme kanserleri başta olmak üzere bazı kanser risklerinde (akciğer ve endometrium) azalma, kilo alımının önlenmesi, kalp-akciğer performansının geliştirilmesi, düşmelerin önlenmesi ve kalça kırığı riskinde azalma, depresyonda azalma, bilişsel fonksiyonlarda düzelme, kemik mineral yoğunluğunda artma, uyku kalitesinde düzelme olarak açıkladı.
Yaşlılarımızın toplumsal yaşama aktif olarak katılmalarını, sosyal, kültürel ve ekonomik haklara sahip ve kimseye muhtaç olmadan yaşamalarını sağlamanın, kişi, kurum ve devlet olarak öncelikli görevleri olduğuna değinen Uz. Dr. Taşkın, ?Kısaca, sağlıklı yaşam ilkeleri olarak bilinen bu kurallara uyulması durumunda yaşlanma ile ortaya çıkabilecek olan önemli sağlık sorunlarından başarılı şekilde korunmak mümkündür. İnsanoğlunun var olduğu günden bugüne kadar üzerinde en çok düşündüğü, araştırma yaptığı, türlü çareler aradığı ama bir türlü engelleyemediği gerçek, yaşlanmaktır. Her yeni güne yaşlanmak için değil sağlıklı yaşamak için ?Gençlikten Ömür Saklamak Hepimizin Elinde´ der ve tüm yaşlılarımızın sağlıkla yaşlanmasını diler, saygılarımı sunarım.? sözleriyle mesajını noktaladı.
Haber Merkezi



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı