Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Balıkesir Kurtdereli Yağlı Güreşlerinde 37. Randevu

Balıkesir Kurtdereli Yağlı  Güreşlerinde 37. Randevu

Bu yıl 37.si düzenlenecek olan Geleneksel Kurtdereli Güreşleri´ne 78´i başpehlivan olmak üzere 1300´e yakın pehlivan, 40´ın üzerinde belediye başkanı, 45 güreş ağası ve 68 hakem katılacak.

Bu yıl 37.si düzenlenecek olan Geleneksel Kurtdereli Güreşleri´ne 78´i başpehlivan olmak üzere 1300´e yakın pehlivan, 40´ın üzerinde belediye başkanı, 45 güreş ağası ve 68 hakem katılacak. 11-12-13 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek olan güreşler için Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Güreş Düzenleyen Kentler Birliği Başkanı Ahmet Edip Uğur, Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ve Kurtdereli Güreşleri Başpehlivanı Orhan Okulu tanıtım toplantısı düzenlendi. 

Kurtdere Köyü´nde Kurtdereli Er Meydanı´nda yapılan toplantıda konuşan Başkan Uğur, yağlı güreşleri dünyaya tanıtmak istediklerini söyledi.
?KURTDERE ÖRNEK GÜREŞ ARENASI OLACAK?
Kurtdere´nin dualı çayırlarında yapılan Kurtdereli güreşlerini yaşatmak ve Balıkesir ile Kurtdereli güreşlerini marka yapmak istediklerini ifade eden Başkan Uğur, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Karesi Belediyesi´nin organize edilen güreşlerin bu yıl 37.sinin yapılacağını söyledi. Yağlı güreşin bugüne kadar ihmal edildiğini kaydeden Başkan Uğur, ?Balıkesir´den artık başpehlivan çıkmıyor. Biz bu ata sporu ve yağlı güreşleri teşvik edip destekleyerek hem Türkiye´de hem de Dünyada marka yapmak için kolları sıvadık. İnşallah Kurtdereli Güreşleri´nin yenisi yarın başlıyor. Sahamızı tribünleriyle, soyunma odalarıyla, her şeyiyle örnek bir yağlı güreş arenası haline getirmek istiyoruz. Önümüzdeki yıl bu alanı daha da genişleterek, yağlı güreşi Balıkesir´de teşvik eden, başpehlivanların çıktığı bir güreş yeri haline getirmek istiyoruz? diye konuştu.
BAŞKAN UĞUR: ?BALIKESİR´İ ?KÜLTÜRÜN, SPORUN VE TURİZMİN BAŞKENTİ YAPACAĞIZ?
Geçmişine sahip çıkmayanların geleceğe dair hayal ve umutlarının olamayacağını belirten Başkan Uğur konuşmasını şöyle sürdürdü:
?Geçmişine sahip çıkmayanların geleceğe dair hayalleri ve umutları da olmaz. Bizler büyük bir medeniyetin mensuplarıyız. Türk Milleti var olduğu günden bu yana büyük bir Millet olmanın tüm özelliklerini layıkıyla taşımış, kendine has değerler üretebilen bir medeniyet olmayı başarabilmiştir. Şimdi vakit değerlerimize ve medeniyetimizden aldığımız güce sahip çıkma vaktidir. Bizler göreve geldiğimiz günden bu yana yüzyıllardır süregelen Peygamber Sporumuz yağlı güreşi gelecek nesillere aktarmak ve dünyaya tanıtmak amacıyla çalışmalarımıza yön veriyoruz. Dünyada; her duruşu ve her hareketi bir anlam taşıyan, farklı birer değer olarak yorumlanan ve dua ile başlayan başka bir spor yoktur. Bu bilinçle 2014´ten bu yana aynı şevk ve aynı heyecanla düzenlediğimiz yağlı güreş organizasyonuyla halkımızı kültürel değerleriyle buluşturuyoruz. Geleneksel sporlarımızı tüm dünyada tanınır hale getirmek amacıyla çıktığımız bu yolda en büyük hedefimiz ise Balıkesir´i ?kültürün, sporun ve turizmin başkenti´ yapmaktır?.
1300´E YAKIN PEHLİVAN KURTDERE´DE BULUŞACAK
Balıkesir´in yetiştirdiği başpehlivanların er meydanlarında kol bağlamalarını istediklerini söyleyen Başkan Uğur, ?İstiyoruz ki Er Meydanları´nda Balıkesirli başpehlivanlarımız kol bağlasın. Bu amaçla inşa ediyor olduğumuz güreş eğitim merkezleri ve yeni Er Meydanı ile gençlerimize önemli bir fırsat sunuyoruz, sunmaya da devam edeceğiz. Yağlı güreşte kalite ve standardı yükseltmek amacıyla kurduğumuz Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği ile de kültürel mirasımız yağlı güreşi 21. yüzyıl vizyonu ile yeniden yorumlayarak, tanıtımını yapacak, bir marka haline getireceğiz. Bu yılda Kurtdere´nin dualı çayırında halkımızı, bu toprağın öz değerleriyle buluşturacağımız Geleneksel Kurtdere Yağlı Güreşlerimizde 78´i başpehlivan olmak üzere 1300´e yakın pehlivan kol bağlayacak, 40´a yakın belediye başkanı, çok sayıda meclis üyesi, güreş ağası ve basın mensubu Kurtdere Er Meydanı´nı onurlandıracak? şeklinde konuştu.
KAPALI ER MEYDANININ TEMELLERİ ATILACAK
Büyükşehir Belediyesi olarak ata sporu olan yağlı güreşin yanında minder güreşi ve atlı okçuluğu da desteklediklerini ifade eden Başkan Uğur, Büyükşehir Belediyespor güreşçilerinin 3. Yıllarında süper lige çıktıklarını belirtti. Milli takıma sporcu verdiklerini hatırlatan Başkan Uğur, 2016 yılında kar yağarken de güreşçileri güreştirecekleri şeklindeki sözlerini hatırlattı. Kapalı Spor Yağlı Güreşlerini Kurtdereli Spor Salonu´nda yaptıklarını belirten Uğur, ?O güreşlerde Orhan Okulu kardeşimde vardı başpehlivanlar arasında. Kar yağışı nedeniyle bir çok kişide gelemedi. Şimdi Balıkesir´de kapalı yağlı güreş salonunun temelini bugün yarın atıyoruz. İhalesi ve yer teslimini yaptık. 1600 seyirci kapasiteli kışında bu güreşleri yapabileceğiz. Bu güreşleri Amerika ve Avrupa´ya taşıyarak gelenek ve göreneğimizi onlara da göstermek istiyoruz. Turist kafileleri Türkiye´ye geldiğinde Balıkesir´de birde güreş seyretsinler istiyoruz? dedi.
Toplantı sonrası Başkan Uğur, Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Başpehlivan Orhan Okulu ve davetliler Kurtdereli Er Meydanı´nı gezerek incelemelerde bulundular. Son olarak ise Başkan Uğur ve davetliler temsili olarak düzenlenen güreşleri izledi.
Haber merkezi



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false