Bugün, 5 Mayıs 2024 Pazar

Balıkesir Kuzu Kokoreci´ne ´ithal bağırsak´ darbesi

Balıkesir Kuzu Kokoreci´ne ´ithal bağırsak´ darbesi

Türkiye´de kokorecin başkenti olarak bilinen Balıkesir´de üreticiler, sektöre vurulan ithal bağırsak darbesinden yakındı.

Türkiye´de kokorecin başkenti olarak bilinen Balıkesir´de üreticiler, sektöre vurulan ithal bağırsak darbesinden yakındı.
Kokorecin başkenti Balıkesir´de üreticiler ithal bağırsağın sektörde fiyat artışına neden olduğunu söyledi.
Türkiye´nin dört bir yanına Balıkesir kuzusundan elde ettiği kokoreci gönderen Aslanboğa Kokoreç İşletmesinin sahibi Şef Erdal Aslanboğa, pandemi döneminde kokorece vatandaşın ilgisinin arttığını ifade etti.
Balıkesir´de yalnızca 2 firmanın yerli üretim yaptığını belirten Aslanboğa, yurt dışından gelen bağırsakların yerli ürünlerle karıştırılarak yapılan kokoreçlerin vatandaşa sunulduğuna dikkat çekti.
İç piyasada kokorece talebin yoğun olduğunu işaret eden Aslanboğa ?Bu nedenle yurt dışından ithal bağırsak getirtiliyor. İthal bağırsak kokorecin lezzetini yok ediyor. Çünkü bağırsak bakteri üretir, bunun günlük işlenmesi gerekir. Ayrıca ithal bağırsağı sektöre sokarak fiyatları da arttırıyorlar. Türkiye´de kokoreç için en iyi ürün Balıkesir´de kuzudan elde ediliyor. Artık neredeyse her firma Balıkesir adını kullanıyor. Bağırsağın mutlaka bakanlık onaylı tesislerde ve üretim noktalarında temin etmek gerekiyor. Kokoreçte şu an bir standart olmadığı için ithal bağırsak ürünlerde dana bağırsağı kullanılıyor. Et gibi sucuk gibi değil. Sucukta kanatlı eti ya da farklı şeyler kullanılmaz. Böyle bir standart yok kokoreçte. Buna kanuni bir engel yok çünkü standart yok. Yasada bir açıklık var. Piyasada şu an % 60-70 oranında ithal kokoreç var." diye konuştu.
Haber Merkezi



  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19.5 ° / 5.3 ° Güneşli
  • Salı 24.2 ° / 6.1 ° Güneşli