Bugün, 19 Mart 2024 Salı

Balıkesir organ bağışında Türkiye birincisi

Balıkesir organ bağışında Türkiye birincisi

Balıkesir organ bağışında il bazında Türkiye birincisi olurken, ilçeler bazında ise Bandırma Türkiye birincisi oldu.

Balıkesir organ bağışında il bazında Türkiye birincisi olurken, ilçeler bazında ise Bandırma Türkiye birincisi oldu.
Balıkesir İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Burak Öztop, günümüzde 60 binden fazla hastanın organ yetmezliğinden tedaviye ihtiyaç duyduğunu açıkladı.
Balıkesir İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Burat Öztop, organ nakli konusunda bilgi verip Balıkesir´in organ nakli konusunda geldiği noktayı özetledi.
Konuyla ilgili basına yazılı açıklama yapan Op. Dr. Öztop "Organ ve doku nakli bekleyenler listesine her yıl 4000 kişi eklenmekte, her yıl 2000 kişi ise uygun organ bulunamadığı için hayatını kaybetmektedir.? dedi.
Op. Dr. Öztop, devam eden açıklamasını şöyle sürdürdü: ?Organ ve Doku Nakli tüm dünyada kabul görmüş bir tedavi yöntemi olup, organ ve doku nakli açısından kadavradan donör tercih edilen en etkin tedavi yöntemidir. Bu gelişmelere rağmen ülkemizde 2018 yılında 22.437 hasta böbrek nakli olmak için beklerken 3.861 kişi böbrek nakli olmuş, 2.146 hasta karaciğer nakli olmak için beklerken 1.588 kişi karaciğer nakli olmuş ve 1.085 hasta kalp nakli olmak için beklerken 91 kişi kalp nakli olabilmiştir. Türkiye de milyon nüfus başına düşen kadavra donör çıkarım oranı 11 pmp (per million persons) dir. Dünyaya bakıldığında İspanya 40pmp ile liderliği elinde bulundurmakta iken Avrupa ülkelerinin ortalaması 15pmp´lerdedir. Balıkesir ili sağlık çalışanlarının gayretli ve özverili çalışmaları ile milyon nüfus başına düşen kadavra donör çıkarım oranı 32,5 pmp´dir. Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesi 33 beyin ölümü tespiti yaparak 24 donör çıkarmış ve % 73 aile ikna oranı ile 2018 yılında kadavra donör çıkarımında Türkiye Birincisi olurken, Bandırma Devlet Hastanesi´de ilçe devlet hastaneleri arasında 29 beyin ölümü ve 9 dönor tespiti ile Türkiye Birincisi olmuştur. Organ Nakil Koordinatörlerimiz tarafından gerek kurulan stantlarla gerekse yapılan eğitimlerle organ bağışı hakkında bilgi ve bilinç düzeyinin arttırılması hedeflenmektedir. Bu hedef doğrultusunda 2018 yılında ilimizde 4.556 kişiye organ bağış senedi düzenlenmiştir. Balıkesir Devlet Hastanesi düzenlemiş olduğu 3.503 organ bağış senedi ile 2018 yılında Türkiye Birincisi olmuştur. Yaşam umudunu kaybetmekte olan binlerce hastamız için yeni umut pencereleri açmak üzere tüm halkımıza organ bağışı konusundaki duyarlı davranışlarından dolayı teşekkür ediyorum.?
Haber Mekezi



  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli