Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Balıkesir Üniversitesi ticarethaneye çevrilmiş!

Balıkesir Üniversitesi ticarethaneye çevrilmiş!

Balıkesir Üniversitesi´ne dair Sayıştay Raporunda yer alan veriler, Döner Sermaye İşletmesi´nin üniversite kaynaklarını nasıl tükettiğini ortaya çıkardı.

Balıkesir Üniversitesi´ne dair Sayıştay Raporunda yer alan veriler, Döner Sermaye İşletmesi´nin üniversite kaynaklarını nasıl tükettiğini ortaya çıkardı.
Rapora göre 6 yıl üst üste zarar edildiği, toplam borcun 64 milyon lira olduğu, aylık ödemelerin 390 bin lira, yıllık ödenecek meblağın ise 4 milyon 687 bin lira olduğu ortaya çıktı.
Verileri kamuoyuyla paylaşan CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin ?Döner sermaye ile Balıkesir Üniversitesi ticarethaneye çevrilmiş, bunun sonucunda ise devasa zarar ortaya çıkmış.? ifadelerini kullandı.
Sayıştay Raporlarının TBMM´ye sunulmasının ardından kurumlardaki zararlar tek tek gün yüzüne çıkıyor. Bunun son örneği ise Balıkesir Üniversitesi´nde görüldü. Döner Sermaye İşletmesinde toplam borcun 64 milyon TL olduğu raportörlerce tespit edildi.
Konuyu gündeme getiren Aytekin, ?Rektör bey sık sık Ankara ziyareti yapıp, Meclise kadar gelip, yalnızca AKP milletvekilleri ile görüşerek ziyaretini noktalıyordu. Bir sıkıntısının olduğu belliydi, Sayıştay Raporları bize sıkıntının boyutunu göstermiş oldu.? dedi.
Aytekin, devamında şu ifadelere yer verdi:
?Sayıştay Raporlarını takip etmeye devam ediyoruz. Son olarak Balıkesir Üniversitesi´nin raporunu okuduk. Açık ve net bir şekilde ifade ediyorum ki, döner sermaye eliyle üniversiteyi batırmışlar. Ortada çok ciddi kamu zararı var. Bu zarar rapora göre toplam borç 64 milyon lira. Her ay 390 bin lira borç ödemesi gerekiyor. Ama ortada para yok. Firmalara borç % 82 artmış. Tıp Fakültesi´nin döner sermayesi üniversiteyi ticarethaneye çevirmiş ve sonucunda büyük zararlar ortaya çıkmış. 2018´den 2019´a devrolan toplam borç 52 milyon 399 bin TL iken, ödenen borç ise 15 milyon 406 bin TL. Yani 3´te 1 oranında. Bu şu demek: Üniversite hastanesine şifa bulmak için gidecek olan hasta, özel hastanelerden daha pahalı fiyatlara tedavi olacak. Çünkü malzeme yok.
Raportörler, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile gerçek fiyatlar arasındaki farkı tespit etmiş durumda. SGK, hastanelere ödeme yaparken SUT´ta yer alan fiyatları baz alır. Bu tebliğe göre KDV dahil 1650 lira olan kalp piline 8500 TL KDV hariç ödeme çıkarılmış. 3000 TL KDV dahil fiyatı olan stent için ise 9000 TL KDV hariç ödeme çıkarılmış. Raportörün de yer verdiği üzere ?adından da anlaşılacağı üzere tıbbi araştırma kurumları ve tıp fakültelerinin eğitim uygulamalarını yaptıkları merkezlerdir. Bu merkezlerde doktor istihdam edilmemekte, tıp fakültesi kadrolarındaki öğretim üyeleri, görevlileri, bunlarca eğitilen uzmanlık öğrencileri doktor vazifesi yerine getirmektedir. Hastaların da bu kurguda yeri araştırmalarda ve eğitimlerde ?konu? olmaktır.´
Haber Merkezi



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli