Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

?Balıkesir Yerel İklim Değişikliği Eylem Planı Çalıştayı´ gerçekleştirildi

?Balıkesir Yerel İklim Değişikliği Eylem Planı Çalıştayı´ gerçekleştirildi

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde ?Balıkesir Yerel İklim Değişikliği Eylem Planı Çalıştayı? gerçekleştirildi.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde ?Balıkesir Yerel İklim Değişikliği Eylem Planı Çalıştayı? gerçekleştirildi.
İklim Değişikliği Eylem Planı hazırlık çalışmalarına devam eden Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde ?Balıkesir Yerel İklim Değişikliği Eylem Planı Çalıştayı? düzenlendi.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz´ın da konuşmacı olarak katıldığı çalıştayda, küresel iklim değişikliği ve kentler, yeşil ve mavi toparlanma, sağlık sektörünün iklim değişikliğine uyumu, hava kirliliği, suyun sürdürülebilirliği gibi birçok konu uzmanları tarafından ele alındı.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi´nin İklim Değişikliği Eylem Planı´na yön verecek olan çalıştayın açılış konuşmasını yapan Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Vehbi Yörük, başta yenilenebilir ve temiz enerji, enerji verimliliği olmak üzere Büyükşehir Belediyesi tarafından bu alanda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Şehrin İklim Değişikliği Eylem Planı´nın bir an önce hazır olması için belediye olarak teyakkuz halinde olduklarını belirten Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, ?Bu konu tüm dünyanın ana gündem maddelerinden bir tanesi. Büyükşehir olarak dünyada ne oluyorsa, bununla ilgili neler yapılıyorsa, hangi stratejiler ortaya konuluyorsa biz bununla ilgili tam irade ortaya koyuyoruz. Balıkesir ölçeğinde çalışmaların yanı sıra ulusal ve uluslararası alanda işbirliğini önemsiyoruz. İklim değişikliğini tek başımıza alacağımız kararlarla düzeltmemiz, yerelde yaptığımız çalışmalarla var olan durumdan kurtulma ve değişkenlere uyum sağlama şansımız yok. Şehir olarak her şeye hazır olma çabası içerisindeyiz. Biz, şehrimizi iklim değişikliğine karşı hazırlamak için tam irade koyuyoruz. Tüm birimlerimizle bu konuya duyarlı olduğumuzu belirtmek istiyorum.? açıklamasında bulundu.
?Küresel İklim Değişikliği ve Kentler? konulu oturumda konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kızılay Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, iklim değişikliğinin eskisinden bin kat daha hızlı olduğunu o yüzden ekolojik sistemin de bu hıza ayak uyduramadığını ifade etti.
Balıkesir´deki hava sıcaklıklarının 2100 yılına kadar 4 ile 7 derece arasında bir artış göstermesinin beklendiğini belirten Kadıoğlu ?Balıkesir, ekolojik olarak çok zengin. Buradaki tarım alanlarının iklim değişikliğinden nasıl etkileneceğinin belirlenmesi lazım. Arazi planlamalarını da buna göre yapmak lazım. Ayrıca imar planlarını hazırlarken cadde ve sokak yönlerini, bina yüksekliklerini hava koridorlarını koruyacak şekilde planlamak lazım. Balıkesir, zamanla daha fazla insan göçüne maruz kalacak ve iklim değişikliği bunun tetikleyicisi olacak.? dedi.
?İklim Değişirken Endüstri Gelişir Mi? başlıklı oturumda ise İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu konuşma yaptı.
İklime dirençli bir şehir için düşük karbon ayak izli endüstriye dikkat çeken Karaosmanoğlu, endüstrinin sera gazı salınımını azaltması gerektiğini kaydetti.
Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Didem Evci Kiraz´da ?İklim Değişikliğinde Sağlık Sektörünün Uyumu? konulu oturumda konuştu. İklim değişikliğinin insanın uyum hızını zorlayacak bir hıza eriştiğini belirten Prof. Dr. Kiraz ?Hayatta kalmak için uyum şart. Uyum ise sağlıkla başlıyor. Bunu Covid-19 döneminde net bir şekilde gördük.? dedi.
?İklim Değişikliği ve Hava Kirliliği? başlıklı oturumda konuşan Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Atilla Mutlu, iklim değişikliğiyle ilgili alınacak her önlemin hava kirliliğine olumlu yansıyacağını belirtti.
?İklim Değişikliği Senaryoları Altında Sulama Barajlarının Sürdürülebilirliğinin İrdelenmesi? başlıklı oturumda konuşan Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Umut Okkan, Demirköprü Baraj Havzası örneği üzerinden bölgedeki sulama barajlarının durumu hakkında bilgiler verdi.
Çalıştayın kapanış oturumunda konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Öztopal, dünya nüfusunun % 54´ünün kentlerde yaşadığını, üretilen enerjinin % 60 ile 80´ini kentlerin kullandığını bu nedenle kentlerin küresel iklim krizinin odağında bulunduğunu söyledi.
Haber Merkezi



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı