Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Balıkesir Sağlık Müdürü Keskin’den Dünya Alzheimer Günü mesajı

Balıkesir Sağlık Müdürü Keskin’den Dünya Alzheimer Günü mesajı

Balıkesir Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü nedeniyle yazılı açıklamada bulundu.

Balıkesir Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü nedeniyle yazılı açıklamada bulundu. 
Mesajında; 21 Eylül’ün tüm dünyada ve ülkemizde Alzheimer Günü olarak ilan edildiğini hatırlatan Uzm. Dr. Keskin, “Alzheimer hastalığı unutkanlıkla başlayan, kişinin zihinsel yetilerini elinden alan ve bakıma muhtaç duruma düşüren, geri dönüşsüz, ilerleyici, kronik bir ileri yaş hastalığıdır.” ifadelerine yer verdi. 
Uzm. Dr. Keskin, mesajının devamında şunları kaydetti: “Ayrıca pek çok psikiyatrik belirti de bir arada görülebilir ve hem hastanın hem de ailenin yaşam kalitesini ciddi derecede etkileyebilir. Alzheimer hastalığı; kişinin kendisi ile birlikte ailesini, çevresini ve toplumu da olumsuz yönde etkiliyor. Genç nüfusa sahip olan toplumumuz bu hastalığı bir yaşlılık hastalığı olarak çok uzakta görüyor, oysa orta yaştaki kişilerde de bu hastalık az da olsa görülebiliyor. Alzheimer hastalığını tamamen iyileştirmek mümkün değil ancak seyrini yavaşlatmak elimizde.” 
Uzm. Dr. Keskin, Alzheimer hastalığının belirtilerini ise şöyle özetledi: “Hastalığın en önemli zihinsel belirtileri; Bilinç kaybı, konuşmada ve algıda zorlanma, güncel bilgileri unutmak, eşyaları farklı yerlere koymak (buzdolabına televizyon kumandası, bulaşık makinasına kirli çamaşır gibi vb.) Evde odaları karıştırmak, dışarıya çıktığında oturduğu mahalleyi bulamamak olarak tanımlanabilir. Ayrıca kişilik ve davranışlarda değişiklik, kendini tanımakta güçlük yaşama, hayattan zevk alamama, karar vermede güçlük yaşama, bu hastalığın en önemli davranışsal belirtileri içerisinde sayılabilir. Alzheimer hastalığının engellenmesi mümkün değildir ancak hastalığın ilerleyişini yavaşlatmak elimizdedir. Özellikle sağlıklı beslenme (balık, sebze ve meyve tüketiminin arttırılması), düzenli egzersiz, sigara ve alkol kullanmama, kitap okuma, zekâ geliştirici oyunlar ile Alzheimer hastalığının başlaması ve ilerlemesi yavaşlatılabilmektedir. Unutmamalıyız ki, herkes bir gün unutabilir.” 
Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli