Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Balıkesir Sağlık Müdürü Keskin’den Dünya KOAH Günü mesajı

Balıkesir Sağlık Müdürü Keskin’den Dünya KOAH Günü mesajı

Balıkesir Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, Dünya KOAH Günü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.

Balıkesir Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, Dünya KOAH Günü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. 
Uzm. Dr. Keskin mesajında, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de devam eden COVID-19 pandemisinden bağımsız olarak KOAH nedeniyle toplumda sakatlık ve ölümlerin devam ettiğine dikkat çekti. 
KOAH hastalarının pandemi sürecinde en kırılgan hasta gruplarından olduğu için, akciğer sağlığına odaklanmanın önemine değinen Uzm. Dr. Keskin, bu nedenle 2021 yılı Dünya KOAH Günü temasının “Sağlıklı Nefes, Sağlıklı Dünya” olarak belirlendiğini işaret etti. 
Uzm. Dr. Keskin, mesajını şöyle sürdürdü: “Türkiye’de ilk COVID-19 vakası bildirildikten sonra pandemi sürecinde kronik solunum hastaları da olumsuz etkilenmiş, yoğun bakım gerektiren ağır hastalık riskinin 5 kat arttığı gözlenmiştir. KOAH (Akciğerin kronik, müzmin ve tıkayıcı hastalığı) genellikle zararlı toz ve gaz maruziyeti ve yetersiz akciğer gelişimine neden olan faktörlerin etkisiyle ortaya çıkar. Hava yolları ve hava keseciklerinde gelişen yapısal bozukluklar sonucu, kalıcı solunumsal yakınmalarla birlikte nefes alıp vermede zorluk ile karakterize, yaygın, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir akciğer hastalığıdır. Eşlik eden hastalıklar ve alevlenmeler hastalığın seyrini kötü yönde etkilemektedir. KOAH’ta en sık görülen yakınmalar; öksürük, balgam, nefes darlığı ve bazı olgularda yorgunluk hissidir. KOAH'ın tanısı, basit ve ağrısız bir test olan “nefes ölçüm testi” ile kolayca konulabilir. KOAH gelişimi için tüm dünyada en yaygın görülen risk faktörü arasında her türlü tütün dumanına (sigara, nargile, puro, elektronik sigara, ısıtılmış tütün ürünleri gibi) maruz kalmak sıralanabilir. Ayrıca pasif olarak tütün dumanına maruz kalmak da KOAH hastalığını tetiklemektedir. KOAH tanısı konulan kişilerin tütün ve tütün ürünlerinin kullanımını bırakmaları, zararlı toz ve gaz içeren ortamlardan, hava kirliliğinden uzak durmaları, sağlıklı beslenmeleri ve egzersiz yapmaları günlük yaşamlarının daha kaliteli hale gelmesini sağlar. Tüm KOAH hastaları COVID ve influenza (grip) aşılarını yaptırmalı, pnömokok (zatürre) ve DBT (karma aşı) aşıları için doktorlarından bilgi almalıdırlar.” 
 Haber Merkezi



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli