Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sözat: Hayvancılık erteleme kapsamına alınmadı”

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sözat:  Hayvancılık erteleme kapsamına alınmadı”

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, Bakanlar Kurulunun aldığı karar doğrultusunda iklim şartlarından dolayı ürünü zarar gören çiftçilerin borçlarının ertelendiğini ancak buna hayvancılığın dahil edilmediğini söyledi.

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, Bakanlar Kurulunun aldığı karar doğrultusunda iklim şartlarından dolayı ürünü zarar gören çiftçilerin borçlarının ertelendiğini ancak buna hayvancılığın dahil edilmediğini söyledi.
Tarım ve hayvancılığın birbirinden ayrı görülemeyeceğini ifade eden Sözat, Balıkesir'de tarımla ilgili çekilen kredilerin % 98'i hayvancılık kredisidir. Hayvancılığı tarımdan ayıramazsınız. Bu duruma bir an önce çözüm bulunmalı. Bayram öncesi çiftçiye müjde verilmeli” dedi.
Sözat, çiftçinin ürettiği ürünlerin iklim şartlarından dolayı zarar ettiğini, bakanlar kurulunun borç ertelemesi kararına rağmen Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü'nün hayvancılık kredilerinde ertelemeye gitmediğini belirtti.
Aşırı yağışlardan dolayı hububatın zarar gördüğünü ve bu kapsamda İlçe Hasar Tespit Komisyonlarının kurulduğunu kaydeden Sami Sözat, tarladaki ürünün % 30'u zarar gören çiftçilerin borçlarının ertelendiğini söyledi.
Sözat, Bu sene aşırı yağışlardan dolayı hububat zarar gördü. Bundan dolayı Bakanlar Kurulu zarar gören çiftçilerin borçlarının ertelenmesi için karar aldı. Tarladaki ürünleri % 30 zarar gören çiftçilerin İlçe Hasar Tespit Komisyonlarına yaptığı başvurular sonucunda Karesi ilçesinde 336, Altıeylül ilçesinde ise 570 çiftçinin borçlarının ertelendiği belirtildi. Bu borç ertelenmesine katkı sunan başta Valilik, kaymakamlık, ilçe tarım müdürlükleri olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
Sözat: Hayvancılık zarar ediyor”
Çiftçi borçlarının ertelenmesinin sadece bitkisel üretimi kapsadığını belirten Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, hayvancılık kredilerinin ertelenmemesini eleştirdi.
Sözat, sözlerini şöyle sürdürdü: Borçlarını ertelemek için Ziraat Bankası'na giden çiftçiler, burada bir şokla karşılaştı. Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü'nün kararıyla hayvan kredisi çekenlerin bu kapsama alınmadığı, bitkisel ürünleri zarar gören çiftçilerin borçlarının ertelendiği ifade edilmiş. Neden olarak da hayvanların telef olmadığı belirtilmiş. Bizde bunun yanlış olduğunu, tarımla- hayvancılığın birlikte düşünülmesi gerektiğini söyledik. Çiftçiler tarladan aldıkları ürünleri hayvanlarına yem olarak veriyor. Balıkesir'de çekilen kredilerin % 98'i hayvancılık kredisidir. Zaten çiftçiler hayvancılıktan kar edemiyor. Mezbahalarda kesilen dişi hayvanların sayısı bir önceki yıla göre % 40-45 arttı. Önceki yıla göre bu hayvancılığın zarar ettiğini gösteriyor. Acilen bu yanlışın bir an önce düzeltilmesi gerekiyor.” dedi.
Sözat: Torba yasada çiftçi yok”
Meclisten çıkan torba yasaya çiftçileri dahil etmediklerini ifade eden Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, Maalesef torba yasaya çiftçileri koyduramadık. Borçların 5 yıla yayılıp çiftçinin tarıma dönmesi sağlanmalıydı. Biz bu şartlarda AB'yle rekabet edemeyiz” dedi.



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli