Bugün, 16 Nisan 2024 Salı

Balıkesir´de Kuva-yi Milliye Günü coşkuyla kutlandı

Balıkesir´de Kuva-yi Milliye Günü coşkuyla kutlandı

Kurtuluş hareketinin başladığı Balıkesir´de Kuva-yi Milliye Günü törenlerle kutlandı.

Kurtuluş hareketinin başladığı Balıkesir´de Kuva-yi Milliye Günü törenlerle kutlandı.
Bu yıl 16. kez düzenlenen tören, Adnan Menderes Mahallesi girişinde bulunan Kuva-yi Milliye Anıtı önünde yapıldı.
Tören, Kuva-yi Milliye Anıtı´na Türkiye çelengi sunulmasıyla başladı. Törene Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kemal Turan, gaziler, adli, askeri, siyasi erkan, daire müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Günün anlam ve önemine vurgu yapan şiirlerin okunduğu törenlerde Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur bir konuşma yaptı.
Kuva-yi Milliye ateşinin 98 yıl önce Balıkesir´de yandığını ifade eden Başkan Uğur şunları söyledi: ?Birçok cephede savaşan, içeriden ve dışarıdan kaynaklanan büyük sorunlar ile mücadele eden Osmanlı Devleti, 1. Dünya Savaşında yenilgiye uğramıştır. İmzalanan Ateşkes Anlaşması ile Osmanlı Devleti yenik düşen diğer devletler gibi ordusunun hemen hemen tamamı terhis edilmiş, haberleşme araçlarına el konulmuştu. Ülke adeta işgallere açık hale getirilmişti.? dedi.
15 Mayıs 1919´da Yunanlıların İzmir´i işgal etmeye başlaması ile Balıkesir´in kara haberin ardından harekete geçtiğini belirten Başkan Uğur, ?Ve maalesef 15 Mayıs 1919 da Yunanlılar İzmir´i işgal etmeye başladılar. Balıkesir´de kara haber duyulur duyulmaz Balıkesir Belediye Meclisi toplanarak durumu müzakere etmiştir. Belediye Meclisi Toplantısının neticesinde Balıkesir´liler 16 Mayıs günü ´Okuma Yurdunda´ bir toplantı yapmaya karar verdiler. Bu toplantıda uzun süren müzakerelerden sonra, bir heyet oluşturularak işgali protesto eden telgrafların çekilmesine oy birliği ile karar verildi. Hemen akabinde Balıkesir´li vatanseverler ?Alaca Mescit te´ bir toplantı daha düzenledi. Bu toplantıda her türlü kararı almaya yetkili 41 kişi belirlendi. Balıkesirliler toplantıda Yunan işgaline karşı silahlı mücadele kararı aldılar. 30 Haziran 1919´da Yunanlıların Kuzey Kolu Balıkesir´e girdi. Yunanlılar bütün kente yerleşip, yoğun bir baskı ortamı oluşturmaya başladılar. Bu ahlaksız saldırı karşısında Balıkesir´liler adeta Mehmet Akif in çağrısına kulak vermeyi yeğlemişlerdir? diye konuştu.
Uğur, sözlerini şöyle sürdürdü: ?İlk kez Kuva-yı Milliye ifadesinin kullanıldığı Alaca Mescit Toplantısının ardından Balıkesir´de bölgesel katılımcıların da iştirak ettiği 5 kongre düzenlendi. Bu kongreler sayesinde bölgesel direniş örgütlenmiş ve silahlı mücadele devam ettirilmiştir. Yunan işgali karşısında; Kuva yı Milliyecilerimiz ?Akıncı Birlikleri´ oluşturarak büyük zafere kadar sürekli Yunan kıtaları ile mücadele etmişlerdir. Hakka ve hakikate inanan vatansever Balıkesirliler kendi ülkelerinde esir olmayı kabul etmemişlerdir.?
Haber Merkezi



  • Salı 27.8 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 25.8 ° / 13.4 ° false
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı