Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Balıkesir´de Kuva-yi Milliye Günü kutlandı

Balıkesir´de Kuva-yi Milliye Günü kutlandı

Kuva-yi Milliye Hareketi, tarihe altın harflerle yazılmış bir kahramanlık destanı olarak açıklandı.

Millî Kurtuluş Hareketinin başladığı Balıkesir´de, Kuva-yi Millîye Günü programı düzenlendi.
Bu yıl 17.´si düzenlenen program, Adnan Menderes Mahallesi girişindeki Kuva-yi Millîye Anıtı önünde yapıldı.
Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, İl Garnizon ve 9. Ana Jet Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Kemal Turan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu tarafından Kuva-yi Milliye Anıtı´na Türkiye çelengi sunuldu.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunmasıyla başlayan törende Fatma Emin Kutvar Anadolu Lisesi öğrencilerinden günün anlam ve önemini belirten şiirler okundu.
Öğrencilerin okuduğu şiirlerin ardından bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, Balıkesir´in, ülkesinin istiklali için varını yoğunu canı pahasına bu vatan toprakları için feda etmeye hazır olduğunu tarihin her döneminde ispatladığını söyledi.
O yıllarda ülkenin adeta işgallere açık hale getirildiğini söyleyen Başkan Kafaoğlu, ?Her parçası kanla dolu, savaşmaktan yorgun düşmüş Anadolu, I. Dünya Savaşı sonrasında imzalanan ağır antlaşmalar bahane gösterilerek 1919´da işgal girişimine başlamış ve ilk olarak 15 Mayıs´ta İzmir´i işgal eden Yunanlılar 30 Haziran 1920´de Balıkesir´i işgal altına aldı. İşgal haberinin hemen ardından, Kuva-yi Milliye Hareketi Balıkesir´de vücuda gelmiş, adeta bir devlet gibi teşkilatlanılmış, İzmir´in işgali Balıkesirliler tarafından reddedilmiştir. Okuma Yurdu ve Alaca Mescit Toplantıları ile düşünce safhası oluşan Kuva-yi Milliye Hareketi düzenlenen 5 Adet Kongre ile olgunlaşmış, sivil-asker işbirliği ile topyekûn mücadeleye girişilmiş, cesur adımlar atılmış ve vatan sahipsiz bırakılmamıştır. Kahraman Balıkesir halkı böylesine zor zamanlarda, zulme ve ülkemizi, milletimizi paramparça etmek isteyen zihniyete karşı tarihi bir ders vererek Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasında en büyük rolü oynayan Batı Anadolu Şehri olmuştur. Balıkesir Milli Mücadelede ilk kurşunların atıldığı Kuva-yi Milliye´nin başkenti olması ile adını tarihin altın sayfalarına yazdırmayı başarmıştır. Gazi Mustafa Kemal´in önderliğindeki kahraman askerlerimizden oluşan Türk Birlikleri, Yunanlılara karşı peş peşe elde ettikleri zaferlerin ardından Sakarya Zaferi ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi ile Yunanlıların Sevr´i Türklere kabul ettirme hayalleri sona erdirmiştir. İçeriden ve dışarıdan birçok cephede savaşan ve emperyalist güçlerin bin bir türlü saldırısı ile mücadele eden Osmanlı Devleti, 1.Dünya Savaşında yenilgiye uğramıştır. İmzalanan Ateşkes Anlaşması ile Osmanlı Devleti yenik düşen diğer devletler gibi ordusunun hemen hemen tamamı terhis edilmiş, haberleşme araçlarına el konulmuştu. Kahraman Balıkesir halkı böylesine zor zamanlarda, zulme ve ülkemizi, milletimizi paramparça etmek isteyen zihniyete karşı tarihi bir ders vererek Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasında en büyük rolü oynayan Batı Anadolu Şehri olmuştur." dedi.
Konuşmanın ardından törenler Vali Yazıcı, Başkan Kafaoğlu ve Tuğgeneral Turan´ın gaziler ile hatıra fotoğrafı çektirmesinin ardından sona erdi.
Haber Merkezi



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı