Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

Balıkesir’de kanser farkındalık semineri gerçekleştirildi

Balıkesir’de kanser farkındalık semineri gerçekleştirildi

Kanser Haftası dolayısıyla Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından “Kanser Farkındalık Semineri” düzenlendi. Seminere katılan vatandaşlar, İl Sağlık Müdürlüğü ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin kanser tarama çalışmaları hakkı

Kanser Haftası dolayısıyla Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından “Kanser Farkındalık Semineri” düzenlendi. Seminere katılan vatandaşlar, İl Sağlık Müdürlüğü ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin kanser tarama çalışmaları hakkında bilgilendirildi.  
Balıkesir Valiliği ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi himayelerinde; Altıeylül Belediyesi ile Altıeylül Halk Eğitim Merkezi katkılarıyla İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla, Sultan Abdülhamit Han Kültür Merkezi’nde “Kanser Farkındalık Semineri” düzenledi. Programa, Balıkesir Valisi Hasan Şıldak’ın eşi Fatmanur Şıldak ile Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın eşi Mehtap Yılmaz’ın yanı sıra; il protokolünün eşleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar da katıldı. Program öncesinde kanserde farkındalığa dikkat çekmek amacıyla oluşturulan “Farkındalığa İmza Atın” köşesi imzalandı. 
Sağlık Bakanlığı’nın kanserin erken teşhisi ile ilgili çalışmalarını anlatan Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanı Dr. Refik Budak “Sağlık Bakanlığı yıllardan beri sahada kanser taramaları yapıyor. Vatandaşlarımız bu taramalara katılıyorlar. Bu taramalardan görüyoruz ki 10 kanserin, 9’u önlenebilir olarak karşımıza çıkıyor. Kanserin % 10’u genetik faktörlerle, % 90’ı çevresel faktörlerle oluşuyor. Sigara ve alkol kullanımı, sağlıksız beslenme ve aşırı kilo gibi faktörler çevresel faktörlere giriyor. Bunlar bırakıldığında sağlıklı bir hayata yönelmeyle bu kanser oranlarında ciddi azalmalar görüyoruz. Taramalar yaptığımızda görüyoruz, insanlar kanserin adını bile duymaktan korkuyorlar. Biz diyoruz ki kanserden değil, geç kalmaktan korkun. Çünkü kanser yüzde yüz ölümcül bir hastalık değildir. Erken teşhis edilen kanserde % 90’ın üzerinde başarılı tedavi sağlıyoruz.” diye konuştu. 
Türkiye’de, insanların çoğunun kanserle ilgili bilgilerini televizyon veya eş dosttan edindiğine dikkat çeken Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesi’nde görev yapan İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Hüseyin Kanmaz “Bunun yerine Türk Tıbbi Onkoloji Derneği’nin sitesinde toplum için bilgilendirme kısmı var, burayı takip etmeleri veya Sağlık Bakanlığı’nın Halk Sağlığı Daire Başkanlığı’nın sitesi var. Buralardan bilgi edinmeleri çok önemli.” dedi. 
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin kanser taraması hizmeti verdiğini aktaran Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Şube Müdürü Dr. Serpil Kara “Mobil Sağlık Tarama TIR’ı, İl Sağlık Müdürlüğümüzle, belediyemizin ortak çalıştığı bir program. Meme, rahim ağzı ve kolon kanseri tarıyoruz. Yakın zamanda TIR’a kemik ölçüm cihazı entegre ettik. Özellikle kırsalda yaşayan kadınlarımızın, kanser taramasına rahat ulaşmasını önemsiyoruz. Bu yüzden Mobil Sağlık TIR’ı ve kanserde erken tanı bizim için önemli. Kadınlarımızın sağlığı bizim için önemli. Bu yönde çalışmalarımıza devam ediyoruz.” dedi.  
Program sonrasında; İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından, katılımcılar ücretsiz kanser taraması yaptırmaları için Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) hakkında bilgilendirildi. Ardından, protokol üyeleri eşleri ve vatandaşlar Mobil Sağlık TIR’ını gezerek kanser taramaları hakkında bilgi aldılar. 
Haber Merkezi



  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı