Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Balıkesir´deki deniz ve dere kirliliği Ankara´nın gündeminde

Balıkesir´deki deniz ve dere kirliliği Ankara´nın gündeminde

CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, Balıkesir´deki dere yataklarındaki kirliliği ile Ege ve Marmara Denizlerindeki suyun kalitesini TBMM´nin gündemine taşıdı.

CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, Balıkesir´deki dere yataklarındaki kirliliği ile Ege ve Marmara Denizlerindeki suyun kalitesini TBMM´nin gündemine taşıdı.
Aytekin, ?her iki denizimize karışan dereler kanalizasyondan, hayvansal atıklara kadar çok sayıda birikinti taşırken, bu denizlerin temiz olması ne derece mümkün bunu araştırmak zorundayız.? ifadelerini kullandı.
Aytekin, konuyla ilgili açıklamasını şöyle sürdürdü: ?Bu sene korona virüs salgını gerekçesiyle turizm potansiyeli tüm Türkiye´de olduğu gibi iki denize kıyısı ve turistik alanları olan, stratejik olarak ülkemizin turizm ivmesini ileriye götüren gözbebeğimiz Balıkesir´de de düştü. Bununla birlikte her sene olduğu gibi, bu sene de denizlere ilişkin aynı sorunlar devam etmekte. Havran Çayı, Kadıncık ve Üvecik dereleri, Karınca Deresi, Kanlıçay, Nikita dereleri gibi Körfez üzerinden Ege Denizi´ne akan kaynakların yanı sıra Marmara Denizine akan Gönen Çayı´ndaki kirlilikler de yöre insanlarını canından bezdirmektedir. Edremit Körfezi üzerinden denize karışan bütün çaylarda kanalizasyon atıkları, yöredeki mezbahaların atıkları ve çeşitli fabrikaların atıkları başta Edremit ve Burhaniye olmak üzere, Ayvalık´a kadar olan sahil şeridinde denizle buluşmaktadır. Benzer şekilde şehrimizin kuzeyinde yer alan Marmara Denizi´nde Erdek Körfezi için de durum aynıdır. Gönen çayındaki kirlilik ve fabrikaların atıkları, Erdek Körfezine kadar taşınmakta ve Marmara Denizi´ni kirletmektedir.?
Gerek yöre sakinleri gerekse yerel basın her iki alanda da kirliliği kayıt altına alıp çeşitli kanallar aracılığıyla gündeme getirmekteyken, bu sene körfezdeki Mavi Bayraklı plaj sayısının 22´den 31´e çıktığı haberlerinin servis edildiğini hatırlatan Aytekin ?Gönül ister ki her iki denizimizde de denizin görüldüğü her yer mavi bayraklı olsun ve turizm için çekici bir alan oluşsun. Ancak bu kirliliğin seviyesi gözle görülecek kadar ortadayken, Mavi Bayraklı plajlarımızın artması pek olası görülmemektedir. Zira su analiz noktalarında birbirine yakın mesafelerde bir ölçüm noktası A notu alırken, bir ölçüm noktası B seviyesinde not alabilmiştir. Hal böyleyken, TBMM´ye sunduğumuz bu araştırma önergesi ile konuyu bütün yönleriyle araştırmanın hem Balıkesirli hemşerilerimiz hem de Balıkesir´e tatile gelecek olan yurttaşlarımızın sağlığı için hem de turizm esnafımız açısından şart olduğunu düşünüyoruz.?
Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli