Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Balıkesir´in milli mücadeledeki yeri tescillenecek

Balıkesir´in milli mücadeledeki yeri tescillenecek

Balıkesir´in Milli Mücadele´deki rolünü bilimsel olarak kayıt altına almayı hedefleyen "Milli Mücadele´nin 100. Yılında Kuvayi Milliye Şehri Balıkesir Uluslararası Sempozyumu" Perşembe günü başlıyor.

Balıkesir´in Milli Mücadele´deki rolünü bilimsel olarak kayıt altına almayı hedefleyen "Milli Mücadele´nin 100. Yılında Kuvayi Milliye Şehri Balıkesir Uluslararası Sempozyumu" Perşembe günü başlıyor.
Sempozyumda sunulacak 160´dan fazla bildiri kitap haline getirilerek bilimsel çalışmalar için yeni bir kaynak oluşturulacak.
19-22 Eylül 2019 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan "Milli Mücadele´nin 100. Yılında Kuvayi Milliye Şehri Balıkesir Uluslararası Sempozyumu" öncesinde Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Balıkesir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Narlı ve Türk Ocakları Şube Başkanı Tahir Korucuoğulları, basın mensuplarıyla bir araya geldi. 7 ülkeden çok sayıda katılımcının yer alacağı sempozyum ile Balıkesir´in Milli Mücadele´deki rolünün bilimsel olarak kayıt altına alınarak ve tarihe not düşülmesi hedefleniyor.
Özbekistan, Kırgızistan, Kazakistan, Azerbaycan, Tataristan, Kuzey Makedonya ve Kıbrıs´tan milletvekili, bakan, akademisyen ve bilim insanı gibi çok sayıda katılımcının olacağı, Milli Mücadele ve Balıkesir´in konuşulacağı sempozyum öncesinde düzenlenen basın toplantısının açılış konuşmasını yapan Tahir Korucuoğulları, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz´a destekleri nedeniyle teşekkür ederek, "Balıkesir´de uluslararası bir sempozyuma ev sahipliği yaptığımız için çok mutluyuz. 6 ay süren çalışmaların neticesinde çok güzel işler başarıldı." dedi.
Uluslararası bir sempozyuma ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getiren Balıkesir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Narlı, "Balıkesir´in Milli Mücadele´deki rolünü hepimiz biliyor ve takdir ediyoruz. Bu sempozyum hem Balıkesir´in Milli Mücadele´deki yerini takdir etme bakımından hem de üniversite ve şehir işbirliği açısından oldukça anlamlı. Sempozyumda Balıkesir´i doğrudan veya dolaylı yoldan ilgilendiren 160´dan fazla bildiri sunulacak.? diye konuştu.
Balıkesir´in Milli Mücadele´ye katkı sunan en önemli şehirlerden biri olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, "Sivas ve Erzurum kongreleri ile Atatürk´ün Samsun´a çıkışının üzerinde çok duruluyor, Balıkesir ise bu zamana kadar gölgede kalmış. Ancak tarihi vesikaların hepsi gösteriyor ki Balıkesir´deki Kuvayi Milliye hareketi, bir halk hareketi olarak 16 Mayıs´ta başladı. Bunun yeni nesil tarafından bilinmesini, ders kitaplarında yer almasını ve sempozyumdaki bildirilerin bilimsel birer veri olarak kayıt altına alınmasını sağlamak istiyoruz." dedi.
Tarihi vesikalarla Balıkesir´in Milli Mücadele´deki yerini tescil altına almayı amaçladıklarını vurgulayan Başkan Yılmaz, "Halkımızın teveccühü, bu onuru sahiplenmesi ve tarihi vesikaların gün yüzüne çıkması bizim için çok önemli. Balıkesirli tarihçi Aydın Ayhan hocamızda Balıkesir´deki halk hareketini başlatmak ve sürdürmek için, halkın gönüllü olarak, mücadele edecek gençlere yaptığı erzak, silah gibi bağışları gösteren bir belge mevcut. Bu tür belgeleri toplayarak Balıkesir´i Milli Mücadele´de hak ettiği noktaya getirmek istiyoruz" açıklamasında bulundu.
Milli Mücadele´nin 100. Yılında Kuvayi Milliye Şehri Balıkesir Uluslararası Sempozyumu´nun açılışı Perşembe günü saat 10.00´da Öğretmenevi´nde düzenlenecek program ve paneller ile yapılacak. 22 Eylül´e kadar sürecek olan sempozyum, sonrasında kitap haline getirilip bilimsel çalışmalar için yeni bir kaynak oluşturulacak. Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli