Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Balıkesirli gazeteciler Diyarbakırda

Balıkesirli gazeteciler Diyarbakırda

Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Üyesi gazetecilerin Diyarbakır gezisinde, Yeni Erdek Gazetesi sahibi Yaşar Mehmet Akif Ertanda yer alıyor.

Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Üyesi gazetecilerin Diyarbakır gezisinde, Yeni Erdek Gazetesi sahibi Yaşar Mehmet Akif Ertan`da yer alıyor.
Bölgeyi gezmek için Diyarbakır`a giden Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ramazan Demir ve beraberindeki yerel gazete temsilcilerinden oluşan heyet, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir`i ziyaret etti.
Balıkesir`in yerel basın ve yayın kurum ve kuruluş temsilcilerinin de bulunduğu 13 kişilik gazeteci grubu bölge gezisi kapsamında Diyarbakır`a geldi. Gazeteci grup, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Müdürlü ile Valilik Turizm Bürosu rehberleri eşliğinde kentin tarihi ve kültürel mekanları ile ilgili gezi yaptı. Balıkesirli gazeteciler daha sonra Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veysi İpek ve yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir`i ziyaret etti.
Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ramazan Demir, Diyarbakır`da büyük bir misafirperverlik gördüklerini ve sıcak karşılama için teşekkür etti. Demir, 33 medeniyete ev sahipliği yapan, sahabeler ve peygamberler şehri Diyarbakır`ın aynı zamanda Ortadoğu`nun en büyük Ermeni Kilisesi`ne sahip olduğunu, 4 ayaklı minaresiyle, Ulucami`siyle tam anlamıyla bir inanç ve turizm kenti olduğunu söyledi.
Konuklarını çiçeklerle karşılayan Baydemir, ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Bazı kentlerin saklı hazineleri vardır. Diyarbakır`ın tamamı saklı bir hazinedir' dedi 
Diyarbakır merkezde olduğu gibi her bir ilçesinin de "harikalar diyarı" olduğunu belirten Baydemir, "Bırkleyn Mağaraları İskender`in ordularını saklayan bir mağaradır. Silvan Hasuni Mağaraları, Eğil kral mezarları, Ergani Çayönü gibi pek çok doğal, tarihi ve kültürel hazine bulunuyor" dedi. Son 10 yılda hem Diyarbakır içinde hem de Diyarbakır dışında kente dair bir farkındalık oluşturduklarını belirten Baydemir, "Son 30-40 çatışma ortamından kaynaklı karşılıklı haksız bir önyargı oluştu. Bu geliş ve gidişlerle haksız önyargı ortadan kalkacaktır" dedi. Bütün STK ve meslek odalarına çağrı yapan Baydemir, pek çok toplantının Diyarbakır`da yapılmasıyla oluşan yabancılaşmanın önüne geçilebileceğini belirtti.
Bu ülkenin Kürdü, Türkü, Alevisi, Sünnisi, bütün etnik ve inançsal farklılıkları ile birlikte tarihi bir dönemi yaşadığına işaret eden Baydemir, "İnşallah bu süreç onurlu bir barışa evrilir. Bir daha nüksetmeden nihayete erer" dedi. Baydemir, "Eşitlik, özgürlük, kardeşlik hukuku temelinde kucaklaşma ve helalleşme gerçekleşir yeni bir sayfa açılır" dedi. 
Süreç için çaba sarf eden herkese teşekkür eden Baydemir, "Yaptıklarımızdan olduğu kadar yapmadıklarımızdan da mesulüz" dedi. Baydemir, sürece karşı çıkanlara da şu çağrıyı yaptı: "Bu coğrafya yeteri miktarda acıya, trajediye, kardeş kanının dökülmesine doymadı mı? Bu yüzyıl savaş çığırtkanlığı yapma yüzyılı değildir. Mutlaka herkes barışa destek vermelidir."
Baydemir, Diyarbakır sokaklarının dolaşılması halinde halkın yüzde 99`unun barışa destek verdiğinin görüleceğini ifade etti ve "Barış için çaba göstermemek de bir mesuliyettir" dedi.
Baydemir, Balıkesir Belediye Başkanı`na da selam göndererek kente davet etti. Baydemir, davetleri olması durumunda Diyarbakır`ın STK`ları ile birlikte Balıkesir`e de gitmeye hazır olduklarını söyledi. 
Balıkesir Cemiyet Başkanı Demir, Baydemir`e Balıkesir`in dünyaca ünlü zeytinyağını, lokum ve kolonyasını armağan etti. Baydemir`de, Demir`e Diyarbakır`ı sembolize eden cam bir tablo hediye etti. 
Gazeteciler Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak`ı ziyaret etti.
Gazetecilerin ikinci durağı Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak oldu. Vali Toprak çözüm sürecine ilişkin, "Vatandaşın bakışı, selam verme tarzı değişiyor. Endişe kaybolmuş vaziyette" dedi.
Gazeteciler Batman`da
Balıkesir`de görev yapan ve geçtiğimiz yıl Batman Valiliğine atanan Yılmaz Arslan Balıkesir`li gazetecileri çok samimi bir şekilde karşıladı. 
Balıkesir`li gazeteciler ile Batmanlı  görev yapan gazetecilere yemek veren vali Aslan, yaptığı kısa konuşmasında "Barışın sağlanması konusunda gazetecilerin ayağa kalkması, süreci savunması gerektiği" görüşünde birleşen gazeteciler, sürecin desteklenmesinin, ülkenin geleceği adına büyük önem taşıdığını belirtti.
Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ramazan Demir ise Diyarbakır ve Batman`daki ziyaretlerle, barışın kalıcı olarak gelmesi için sürecin herkes tarafından desteklenmesi gerektiğine inandıklarını söyledi.
Ülkesini, vatanını seven herkesin sürece katkı vermesi inancında olduklarını vurgulayan Demir, şunları kaydetti:
"Doğusuyla batısıyla kardeşçe, birlik, beraberlik içinde yaşamayı arzuluyoruz. Ülkesini seven, bölünmez bütünlüğünü, birlikteliğini savunan herkesin süreç için elini değil, gövdesini taşın altına koyması gerektiğine inanıyoruz. Sonuçta bizim çocuklarımız bu topraklarda yaşayacak. Akan kanın durması, geleceğe herkesin umutla bakmasını istiyoruz. Sokaklarda vatandaşların gözlerindeki parıltıyı, umudu koruyalım, sürekli kılalım istiyoruz."


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli