Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Ballıpınar kirazı yok satıyor

Ballıpınar kirazı yok satıyor

İlk ürün yerli kiraz kapış kapış gidiyor

/resimler/2015-6/13/1742382436618.jpg

Müdürlüğünü Dilek Işıktaş´ın yaptığı Erdek Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, üreticiye destek çalışmalarını sürdürüyor. Geçen yıl, ilçeye bağlı kırsal İlhan Mahallesi´nde, ilk ?Tarla Okulu? projesini başlatan müdürlük, bu yıl da uygulamayı Ocaklar, Aşağıyapıcı ve Ballıpınar kırsal mahallelerine götürdü. Bu mahallelerde 15 günde bir, tarlada, üreticilere zeytin hastalıkları ve alınması gereken önlemler başta olmak üzere diğer ürünler konusunda uzman kişilere uygulamalı bilgiler verdiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, böylece daha bilinçli üretim yaptırılmasına katkı sağlamayı hedefliyor. Bu arada, Müdür Dilek Işıktaş´ın başkanlığındaki personel, Ballıpınar Mahallesi´nde üreticilerle buluştu. Burada konuşan Ziraat Mühendisi Hayrullah Işıktaş, üreticilere bilgiler verip onların sorularını yanıtladı. Işıktaş, başta zeytin olmak üzere üreticilerin kullanmaları gereken ruhsatlı zirai ilaçlar hakkında bilgi verirken, ?Elbette gerektiğinde ruhsatlı ilaçlar kullanacaksınız ama unutmayın ki, hastalıkların asıl ilacı bakımdır? dedi.

 

/resimler/2015-6/13/1741052591025.jpg

 

 

Işıktaş, üreticilerin yapacakları ilaçlamanın, doğanın dengesini bozmaması gerektiğine dikkati çekti.
KİRAZ MEZATI
Bu arada Kapıdağ´ın Ballıpınar Mahallesi´nde ilk ürün olan kiraz için mezatlar da sürüyor. Pazar, çarşamba ve Cuma olmak üzere haftanın üç günü gerçekleşen mezata Erdek ve Bandırma ilçelerinden gelen pazarcı esnafı katılırken, hâlen kirazın kilosu, 1,5 ile 4 lira arasında alıcı buluyor. Büyük ilgi gören Mangal, Dalbastı, Lambert, Nakkaş ve Napolyon cinsi kirazların yetiştiği Ballıpınar´da, yaklaşık 50 yıldır kiraz yetişirken, ağırlıklı olarak yetiştirilen Napolyon cinsinin üretimine 15 yıl kadar önce başlandığına işaret eden üreticiler, yılda 150 ton hasat gerçekleştirdiklerini belirttiler. Geçtiğimiz yıllarda Rusya´ya da kiraz ihraç eden Ballıpınarlılar, ?İngiltere kraliçesinin bile çok lezzetli olan Kapıdağ kirazından yediği söylenir? dediler. Ballıpınar kirazı hasadının yaklaşık 15 gün daha sürmesi bekleniyor.
Muhtarlığını Hasan Aşıcı´nın yaptığı Ballıpınar´da ayrıca yılda 1500 ton mor soğan (balık soğanı) ve 500 ton zeytin hasadı yapılıyor.



Anahtar Kelimeler:
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı