Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

?BANDERMA VILLE? artık gün ışığında

?BANDERMA VILLE? artık gün ışığında

Tarihi onarım bitti sıva altından çıkan tarihi yazılar korundu.

Tarihi onarım bitti sıva altından çıkan tarihi yazılar korundu.
Bandırma´da eski tren istasyonu onarım sırasında kazınan sıva altından ortaya çıkan orijinal tarihi yazılar aynen korunarak onarım bitirildi. Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tescilli anıtsal yapılar listesinde yer alan Fransızlar tarafından 115 yıl önce yapılan, 1912 yılında işletmeye açılan tarihi tren istasyonu ön ve yan duvarında Fransızca ve Osmanlıca ?BANDERMA VILLE? (BANDIRMA ŞEHİR) yazısı ortaya çıkınca onarıma ara verildi.
Yazıların sıvaların kazınması ardından ortaya çıkması sonunda Bandırma Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü görevlileri, yerinde inceleme yapmasının ardından onarım geçici olarak durdurulmuştu.
Tarihi gar binasındaki yazıların yazılı bir belge olduğunu belirten Bandırma Arkeoloji Müzesi yetkilileri yerinde yaptıkları incelemede konuyu Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu´na bildirdiklerini söyledi.
Onarımın proje safhasında yazıların sıva altında oldukları bilinmediği için ona göre yapıldığını aktaran müze görevlileri ?Ortaya yazı çıkmasıyla durumun değiştiği bundan sonra yazıların kapatılmayacak şekilde yapılıp korunması için yeni bir projenin kuruldan gelmesinin ardından onarımın sona erdiğini? açıkladı.
Haber: Ahmet Pesen



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli