Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Bandırma Devlet Hastanesi´nde ERCP uygulamasına başlandı

Bandırma Devlet Hastanesi´nde ERCP uygulamasına başlandı

Bandırma Devlet Hastanesi, bir yeniliğe daha imza attı.

Bandırma Devlet Hastanesi, bir yeniliğe daha imza attı. Hastanede ilk kez uygulanan ERCP (safra yollarında, pankreastaki taş ve tümörlerin tanı ve tedavisinde kullanılan yöntem) tedavisi artık Bandırma´da da gerçekleştirilecek. Hastanede, bu işlemi ilk kez Gönenli Hüseyin Yel üzerinde uygulayan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Alpaslan Fedai Çalta, şunları söyledi:
?ERCP, safra kanalı ve pankreas kanalı hastalıklarının tanı ve tedavisinde kullanılan ileri düzey bir uygulamadır. ERCP işlemini uygulamak için özellikle bu işlemde kullanılmak üzere üretilen özel bir endoskopi cihazı değişik tür, çap ve boyutta özel kateterler ve röntgen cihazı gerekmektedir. İşlem, temel olarak endoskopi cihazı ile duodenumdaki safra ve pankreas kanalının birleşerek ?papilla´ adı verilen delikten duodenuma açıldığı alan bulunduktan sonra başlamaktadır. Endoskopik papilladan değişik tür ve çaptaki kateterleri safra veya pankreas kanalına göndererek kontrast maddeler ve röntgen cihazı yardımıyla bu kanalları görüntüler. Gerektiğinde, kanallardaki tıkanıklıkları açmak için bir dizi endoskopik işlem uygulayarak hastalığı tedavi eder. ERCP, safra yolu ve pankreas hastalıklarının tanı ve tedavisinde kullandığımız tekniktir.?
ERCP uygulanan 51 yaşındaki hasta Hüseyin Yel, daha önce tedavi için Afyon´a gitmek zorunda kaldığını belirterek, endoskopik uygulamayı yapan Op. Dr. Alpaslan Fedai Çalta ve hastane yetkililerine teşekkür etti.
Bandırma Devlet Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Muzaffer Şenveli de, ERCP uygulamasının ülkemizde iller dahil çok az hastanede gerçekleştiğini, Balıkesir ilinde de ilk kez hastanelerinde yapıldığını belirtirken, ?Özellikle bu birimde görev yürütecek arkadaşlara teşekkür ediyor ve başarılar diliyorum. Onlara büyük iş düşüyor. Hepsine güvenim tam. Hastalarımıza güzel hizmetler verecekler. Kentimiz ve bölgemize yenilik katacaklar. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Alpaslan Fedai Çalta ve ekibine teşekkür ediyorum? diye konuştu.
Haber Merkezi



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli